prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Božićno ruho školskog vrta začinskog i ljekovitog bilja

Zadnjih dvadesetak godina Srednja škola Braća Radić u Kaštel Štafiliću – Nehaju ponosi se školskim vrtom začinskog i ljekovitog bilja za kojeg se brinu učenici u programu poljoprivrede. Izgradili su ga sami učenici u obliku niza terasa ojačanih zidićima od benkovačkog kamena te je tijekom godina posađeno više od 70 mediteranskih biljnih vrsta.

Šetnjom kroz božićno uređeni školski vrt začinskog i ljekovitog bilja doživimo radost Božića i uputimo se na veseli zimski odmor. Unutar vrta je stara dalmatinska kamena kućica i stara murva (dud), a za oboje se pretpostavlja da su stari preko sto godina.

Vrt je zamišljen kao učionica na otvorenom u kojoj učenici stječu praktična znanja iz botanike, no tu se učenici svih struka rado zadržavaju i za vrijeme velikog odmora ili nakon nastave, uživajući u mirnom i zelenom okružju. Povremeno, vrt se koristi kao prirodna pozornica za školske predstave posvećene ljekovitom bilju. U kućici se često postavljaju prigodne izložbe pogotovo pred blagdane.

Ovog prosinca učenici su zamislili da cijeli vrt, a ne samo stara kućica, postane prelijepo mjesto koje će dočarati adventsko ozračje. Slijedeći ideje prof. Ranke Prnjak, voditeljice vrta, učenici cvjećari prvih i drugih razreda uz pomoć strukovnih nastavnika, pomoćnika u nastavi i školskog majstora Duška, ostvarili su jednu malu božićno-zimsku čaroliju koristeći prirodne materijale.

Tako su unutar starog panja postavili slamnate jaslice, uredivši grmiće granama čempresa dozvali čupava bića iz nordijskih priča, pojavili su se moćni (drveni) sobovi, zasvijetlili lampaši od pruća vinove loze. Posebno čaroban i maštovit, vrt postaje predvečer, uz svjetlost upaljenih lumina. Tako ih je ove godine božićno ruho školskog vrta svojom toplinom uvelo u božićne blagdane i radosno prazničko raspoloženje.