prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Brajda film festival

Brajda film festival je festival kratkometražnih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova učenika Osnovne škole “Brajda” iz Rijeke. Nastao je u sklopu godišnjeg školskog projekta “Znam, razmišljam, sudjelujem”, a nadahnut je temama iz građanskog odgoja i obrazovanja koje sadržavaju poruke o ravnopravnosti, suzbijanju društvene isključenosti i diskriminacije, interkulturnoj osjetljivosti, osvještavanju i uklanjanju stereotipa i predrasuda.

Projekt je osmislila Ana Kurilić, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi “Brajda” , Rijeka. U razradi, kao i realizaciji  projekta  pomogla je učiteljica Svjetlana Pantoš koja je, između ostalog, smislila naziv za festival.

Sama ideja za filmski festival izrodila se nenadano. Negdje pred početak školske 2014./2015.godine razmišljala sam kako ovu školsku godinu obilježiti nečim novim i zanimljivim te kako osmisliti projekt razredne nastave vezan uz građanski odgoj i obrazovanje. Film i tv kao medij činili su mi se izvanrednim sredstvom za prenijeti poruke građanskog odgoja budući da je tv medij koji je sveprisutan u društvu. Razvijanje medijske kulture i kritičkog mišljenja spram medija te putem isth promicanje pozitivnih stavova i vrijednosti, istraživanje i rješavanje problema lokalne i nacionalne zajednice, promicanje ljudskih prava i sloboda,  razvijanje društvenih komunikacijskih vještina, suradnje i  timskog rada  su glavni ciljevi projekta.

U projektu toga nije nedostajalo jer je zadatak bio razraditi scenarij,  snimiti film kao  i glumiti u samom filmu, a znamo da to ne bi bilo ostvareno bez dobre suradnje svih sudionika. Uključeni su bili učenici razredne nastave i njihove učiteljice, ali s obzirom na interes učenika predmetne nastave i oni su se uključili. U projektu je sudjelovalo 150 učenika škole. Do zadanog se roka prijavilo 16 filmova, a prikazivanje uradaka organizirano je 13. svibnja u školskoj dvorani.  

Zainteresirani gledatelji popunili su dvoranu, a posebno iznenađenje bila je stručna prosudbena komisija u impresivnom sastavu: Ivana Bilen, novinarka riječkog dopisništva Hrvatske televizije; Damir Urban, glazbenik; David Petrović, glumac Gradskog kazališta lutaka Rijeka; Tatjana Krpan Mofardin,  prof . hrvatskog jezika i književnosti te diplomirani knjižničar; Klara Krečar, učenica 7.razreda OŠ ”Brajda” i školska novinarka.

Kategorije vrednovanja bile su slijedeće: Najbolji film RN/PN prema ocjeni žirija, najbolje prenesena poruka GOO, najbolji glumac i glumica BFF-a.  Potrudili smo se i aktivno uključiti publiku u projekt pa su tako gledaoci imali priliku, na za to pripremljenim glasačkim listićima, glasati za najboli film prema vlastitom odabiru.

U prepunoj dvorani mogli smo pratiti zanimljiva ostvarenja – od animiranih, akcijskih, nijemih filmova, do horror filmova i drama. Sve su ih osmislili i napravili učenici sa učiteljicama ili pak sami učenici. Naravno, da bi to bio pravi filmski festival ovdje su i B`oscari – keramički  kipići/nagrade koje su osmislile učenice Bojana Janković i Monika Hasanović , obje učenice šestog b razreda, a  izradila ih je keramičarska grupa s prof. Jasnom Malner.  U teškoj konkurenciji 16 filmova,  B`oscara su zgrabili slijedeći filmovi:

Najbolji film učenika razredne nastave – “Crvena lopta” – 2.a razred

Najbolji film učenika predmetne nastave – “Traži se prijatelj” – PSP

Najbolje prenesena poruka građanskog odgoja i obrazovanja – “Na putu u školu” – 4.b

Nagrada publike –  “(Ne)zgodno prijateljstvo” – Produženi boravak 2.razreda

Nagradu B`oscar za najbolju glumica osvojila je Mojca Jereb, učenica 5.b razreda,  iz filma “Dance”, a  najbolji glumac BFF-a je  Jakov Kučan, učenik 2.a,  iz filma “(Ne)zgodno prijateljstvo”.

Čestitke sretnim dobitnicima!

Najbolja učenička filmska ostvarenja prezentirana su na priredbi povodom dana škole odnosno predstavljanju godišnjeg školskog projekta “Znam, razmišljam, sudjelujem”.

 

Autor projekta:

Ana Kurilić, mag.prim.educ.

Osnovna škola “Brajda”, Rijeka