prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET još jednom podržao najveće školsko natjecanje u Hrvatskoj

CARNET je već sedmu godinu za redom podrška natjecanju Dabar koje promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima.

Ovom međunarodnom online natjecanju u kojem sudjeluju škole iz preko pedeset zemalja svijeta Hrvatska se pridružila 2016. godine, a u našoj zemlji provodi se u organizaciji udruge Suradnici u učenju i uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako se ovaj izazov temelji na informatičkim konceptima, nije bilo potrebno nikakvo posebno predznanje učenika, već samo uporaba logičkog razmišljanja pri rješavanju zadataka.

„Izazov Dabar@ucitelji.hr se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije“, stoji na službenim stranicama ucitelji.hr.

Natjecanje se provodilo online na CARNET-ovom sustavu za natjecanja kroz pet radnih dana, od  7. do 11. studenog 2022., a svaka škola imala je slobodu pri organizaciji termina i grupa natjecatelja onako kako im je to najviše odgovaralo. U Hrvatskoj su ovaj izazov prihvatile 773 škole, a ukupni broj natjecatelja bio je 48 015 što čini ovo natjecanje najvećim školskim natjecanjem u našoj zemlji.

Učenici odnosno natjecatelji bili su podijeljeni u 5 kategorija: kategorija MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ, kategorija MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ, te kategorije KiloDabar i MegaDabar za učenike 5. i 6. odnosno 7. i 8. razreda OŠ. Kategorija GigaDabar bila je rezervirana za učenike srednjih škola.

Svi učenici dobili su digitalne značke te su mogli preuzeti diplome za sudjelovanje, a 10% najboljih učenika u svakoj kategoriji dobilo je posebne diplome i digitalne značke za izniman uspjeh.

Više o natjecanju Dabar možete pronaći na poveznici.