prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET-ov projekt ATTEND unaprijedit će obrazovanje djece s teškoćama u razvoju

Cilj projekta ATTEND je opremanje 34 odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj asistivnom tehnologijom kako bi se djeci s teškoćama u razvoju stvorili preduvjeti za jednake obrazovne mogućnosti i uspješnu uključenost u društvo.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET predstavila je danas projekt „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ – ATTEND na konferenciji za medije u Opatiji, na kojoj su sudjelovali načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natalija Laštro, ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz, voditeljica projekta Renata Šimunko te drugi visoki uzvanici.

Cilj projekta ATTEND je opremanje 34 odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj asistivnom tehnologijom kako bi se djeci s teškoćama u razvoju stvorili preduvjeti za jednake obrazovne mogućnosti i uspješnu uključenost u društvo. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, od čega se veći dio (85 %) financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a manji dio (15 %) iz državnog proračuna.

„Projekt ATTEND dio je programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 32,7 milijuna eura, od čega se 27,8 milijuna eura financira iz Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma. Zajednički cilj naših donatora i Vlade RH je jačanje ekonomske i socijalne kohezije. Kroz navedene financijske mehanizme nadograđujemo i naše bilateralne odnose s partnerima iz donatorskih zemalja, razmjenom iskustava i dobre prakse. Stoga je bilateralna suradnja važna komponenta projekta ATTEND kojim zajedno stvaramo preduvjete za daljnji napredak djece s teškoćama u razvoju.“, izjavila je načelnica Sektora Natalija Laštro.

CARNET je nositelj projekta ATTEND koji će se, u sljedeće dvije godine, provoditi u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), uz sudjelovanje islandskih partnera – Odjela za obrazovanje i mlade grada Reykjavika.

„Projektna sredstva uložit  će se na opremanje centara za odgoj i obrazovanje suvremenom asistivnom tehnologijom za rad s djecom s teškoćama u razvoju te će se djelatnicima ustanova osigurati edukacija, kako bi na najbolji način iskoristili sve prednosti nabavljene opreme.“, izjavio je ravnatelj Hrvoje Puljiz te dodao: „Asistivna tehnologija djeci s teškoćama u razvoju omogućava lakše obavljanje svakodnevnih radnji, doprinosi boljem učenju, većoj socijalizaciji s vršnjacima i uključenosti u društvo te stvaranju prilika na tržištu rada. Stoga s pravom možemo reći da su prednosti projekta ATTEND brojne. Želja nam je da kroz ovaj projekt utječemo i na pozitivne promjene u svijesti i stavovima šire javnosti, na način da društvo u cijelosti prihvati i spozna da su djeca s teškoćama u razvoju dio naše zajednice te da samo koriste drugačije alate i na svoj način postižu vlastite ciljeve.“

Na konferenciji za medije, projekt ATTEND prisutnima je predstavila voditeljica projekta Renata Šimunko koja je tom prilikom naglasila: „Pored ustanova koje sudjeluju u projektu, krajnji korisnici projekta su i odgojno-obrazovni djelatnici u ustanovama te posredno djeca i njihovih roditelji. Cilj projekta je omogućiti djeci, koja ne mogu pohađati redovne obrazovne ustanove, pristup asistivnoj tehnologiji u njihovom učenju. Kroz projekt ATTEND doprinijet ćemo stvaranju preduvjeta za poboljšanje obrazovnih mogućnosti djece s teškoćama u razvoju.“

Konferencija za medije uvod je u dvodnevno događanje pod nazivom „ATTEND konferencija na naš način“ na kojem će biti predstavljen projekt ATTEND i projektne aktivnosti te će biti izložen i dio opreme asistivne tehnologije.

U sklopu dvodnevnog događanja „ATTEND konferencija na naš način“ bit će održane brojne radionice i predstavljeni primjeri dobre prakse, kako islandskih partnera, tako i hrvatskih ustanova koje su do sada imale iskustva u radu s asistivnom tehnologijom.

Osim osnaživanja sustava jednakih obrazovnih mogućnosti, kroz projekt ATTEND djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova koje sudjeluju u projektu omogućit će se razvoj kompetencija korištenjem asistivne tehnologije. Tijekom provedbe projekta, CARNET će kroz radionice, webinare i niz sličnih aktivnosti razvijati i implementirati module obuke za obrazovno osoblje te će ih educirati o načinima korištenja asistivne tehnologije u njihovom radu.