prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Četiri ideje za provedbu aktivnosti iz matematike za 2. razred srednje škole

Donosimo vam scenarij poučavanja Nesavršenost zora u kojem se nalaze četiri prijedloga provedbe nastavnih aktivnosti koje kombiniraju suvremene metode poučavanja i primjenu digitalnih sadržaja i alata u nastavi.

Aktivnosti su iz scenarija Nesavršenost zora motivacijske jer povezuju matematiku sa svijetom umjetnosti (film, MC Escher), igraju se s nesavršenošću našeg zora i aktiviraju učenika. Možete ih iskoristiti kao uvod u Geometriju prostora ili na kraju 2. razreda kao sistematizaciju. Preporučamo vam da pručite aktivnosti koje možete iskoristiti kao ideje na kojima možete osmišljavati i graditi svoje aktivnosti vezane uz temu geometrije, geometrije prostora, prostorne percepcije i dr.

Scenarij je namijenjen nastavnicima čija je razina izvedbene složenosti napredna u primjeni IKT-a.

U želji da vam omogućimo dodatni sadržaj za vrijeme održavanja online nastave, objavljivat ćemo 4 scenarija tjedno, po jedan scenarij poučavanja za bilogiju, kemiju, fiziku i matematiku za razrede od 7. razreda osnovne škole do 2. razreda srednje škole.

Suvremene metode poučavanja predložene u scenariju poučavanja opisane su u Priručniku za primjenu i izradu e-Škole scenarija poučavanja, a za lakše snalaženje u pristupu poučavanju prilikom provedbe scenarija poučavanja s učenicima s teškoćama pomoći će Didaktičko-metodičke upute za prirodoslovne predmete i matematiku za učenike s teškoćama. U njima su dani prijedlozi u odnosu na one aktivnosti koje se u scenarijima poučavanja najviše koriste, a obogaćene su prijedlozima metoda i oblika rada.

Scenariji poučavanja razvijeni kroz projekt e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt). Namijenjeni su nastavnicima za pripremu i planiranje nastave pružajući im inovativne ideje kako osuvremeniti svoju nastavu kombinacijom suvremenih obrazovnih trendova i IKT-a. Razlikuju se od dokumenta i koncepta Priprave za nastavni sat i zapravo mogu poslužiti nastavniku kao osnova za pisanje Priprave za nastavni sat. Scenariji poučavanja dostupni su za matematiku, fiziku, biologiju i kemiju za 7. i 8. razred osnovne škole i 1. i 2. razred općih gimnazija. Dostupni su u tri oblika: mrežni pregled, tekstualni dokument (Word), .pdf dokument, a nalaze se na repozitoriju digitalnih obrazovnih materijala Edutorij.

Svi scenariji poučavanja prošli su neovisnu recenziju iz predmetnog područja, metodike i inkluzivnog područja.

Scenarij poučavanja – Nesavršenost zora