prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Četvrti Plesni zbirkus donosi plesne, cirkuske i lutkarske izvedbe

U Rijeci će se od 20. do 22. svibnja održati četvrti po redu Plesni zbirkus, festival na kojem djeca biraju sadržaj. Ove godine jedanaest članova žirija u dobi od 8 do 14 godina izabralo je pet predstava koje će publika zajedno s njima moći pogledati u Dječjoj kući i Filodrammatici.

Osim, izvedbeno-scenskog programa festival će djeci i mladima ponuditi brojne mogućnosti za sudjelovanje u radioničkom dijelu programa.

Na natječaj, koji je proveden početkom godine, pristigla je 41 prijava iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Španjolske. Nakon isteka natječaja jednaesteročlani žiri djece okupljene oko Vijeća mladih Benčić izabrao je deset predstava koje bi željeli gledati, a organizatori Prostor plus i Vijeće mladih Benčić suzili su izbor na šest predstava koje će biti prikazane s obzirom na logističke, tehničke i financijske mogućnosti festivala koji financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo kulture i medija.

Tijekom tri festivalska dana publika će moći pogledati plesnu predstavu za djecu „Beskrilci u oblacima“ Istarskog narodnog kazališta (petak, 20. svibnja, Filodrammatica), klaunsku predstavu „Između krajnosti“ kolektiva Antuntun (subota, 21. svibnja, ispred Dječje kuće), lutkarsku predstavu „Nula“ riječke autorice Marije Maksimović (subota, 21. svibnja, ispred Dječje kuće), site-specific plesnu predstavu iz ptičje perspektive u izvedbi plesnoga ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica “Studija ptičje perspektive” (subota, 21. svibnja, Dječja kuća i Muzej moderne i suvremene umjetnosti), cirkusku izvedbu „The dangerous show“ Emilija Alcantare (subota, 21. svibnja, ispred Dječje kuće) i plesnu prestavu „Ritam tam“ Studija za suvremen ples  iz Zagreba (nedjelja, 22. svibnja, Filodrammatica).

Program predstava u subotu, ispred Dječje kuće, bit će isprepleten radioničkim programom tijekom kojeg će posjetitelji moći isprobati plesne i cirkuske vještine. U subotu su na rasporedu cirkuske radionice žongliranja i balansiranja, a u nedjelju se zainteresirani mogu prijaviti na plesnu radionicu. Osim toga, posjetitelje i posjetiteljice očekuje nekoliko aktivnosti iznenađenja na festivalskim lokacijama, a koje pripremaju polaznici Festivalskih smišljaonica koje su u tijeku. Zainteresirani se mogu prijaviti i na posljednju Festivalsku smišljaonicu što će se održati ovog vikenda, 7. i 8. svibnja od 10 do 14 sati, u Dječjoj kući, a na njoj će polaznici izrađivati festivalski foto kutak s mentoricom Tanjom Blašković. Prijave su obavezne, a prijavnica je na sljedećoj poveznici.

Plesni zbirkus jedina je manifestacija u regiji koju selektiraju djeca, čime se jamči zabavan i edukativan program za riječke klince na koji su pozvani i odrasli.

Cjelokupan program četvrtog Plesnog zbirkusa možete pronaći na mrežnoj stranici Festivala gdje možete rezervirati svoje mjesto na predstavi ili radionici.