prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čimpanze imaju čistije krevete nego što imaju ljudi

Studija koja je uspoređivala brisove iz skrovišta čimpanzi s onima iz ljudskih kreveta je pokazala kako plahte i madraci ljudi imaju puno više bakterija iz njihovih tijela nego životinjski “kreveti”.

35 % bakterija iz ljudskih kreveta dolazi iz ispljuvka, kože i fekalnih čestica. ”Nismo mogli pronaći gotovo niti jedan od tih mikroba u skrovištima čimpanzi,” rekla je Megan Thoemmes, glavna autorica rada.

Znanstvenici su, naime, u Tanzaniji prikupljali uzorke iz 41 skloništa čimpanzi i testirali ih na mikrobiološki biodiverzitet. U 15 su se skloništa tih primata znanstvenici koristili i usisivačima kako bi saznali žive li tu člankonošci, poput insekata, pauka, grinja ili krpelja.

”Očekivali smo da ćemo naći solidan broj parazita člankonožaca, ali nismo,” izjavila je Thoemmes. Tim je također iznenađen što je pronađeno zaista malo buha, uši i krevetskih buba (egzoparazita) kod čimpanzi.

”Pronađena su svega 4 ekzoparazita u svim skloništima koje smo istraživali. To su 4 pojedinačna uzroka, a ne 4 različite vrste,” pojasnila je Thoemmes. Smatra kako su kreveti čimpanzi čišći jer stalno prave nove u krošnjama.

Iako spavaju okruženi s manje tjelesnih bakterija, čimpanze imaju raznovrsniji spektar drugih prirodnih bakterija iz lisnatog okruženja, pokazala je studija.

Thoemmes smatra da ljudska podložnost autoimunim bolestima i alergijama može biti povezana s tim razlikama. ”Znamo da su ljudski domovi njihov vlastiti ekosustav, a ljudski kreveti uglavnom sadrže podvrste organizama koji se mogu naći u kući,” rekla je.

”Ovaj rad naglašava ulogu koju ljudske strukture igraju u oblikovanju ekosustava u našem neposrednom okruženju. Naši pokušaji stvaranja čistog okružja za sebe mogu učiniti našu okolinu manje idealnom.”

U studiji se navodi: ”Stvorili smo mjesta za spavanje u kojima je izloženost mikrobima sve samo ne nestala, a mi smo umjesto toga okruženi manje raznovrsnim mikroorganizmima koji većinom potječu iz naših tijela.”

”Kreveti čimpanzi nisu imali uzorke člankonožaca specijalizirane za život s čimpanzama. Za razliku od toga, zajednice člankonožaca u ljudskim domovima su raznolike, često uključujući na stotine vrsta, od kojih su desetine specijalizirane samo za život u zatvorenom prostoru.”

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/.