prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čine li školske knjižnice život u školi bogatijim i ljepšim?!

Iako nam se život preselio u virtualnu stvarnost, Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ Krapina pokušava i dalje svoje aktivnosti i manifestacije obilježiti “uživo” koliko god to dopuštaju epidemiološke prilike. 

Mjesec listopad, kao mjesec isticanja posebnog značaja i uloge školske knjižnice u obrazovanju učenika, 2008. godine proglašen je Međunarodnim mjesecom školskih knjižnica. Svake godine posvećen je određenoj temi, baš kao i Mjesec hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada do 15. studenog. Kako se te dvije manifestacije dijelom preklapaju kroz naše medijsko, informacijsko i komunikacijsko središte škole, sa školskom knjižničarkom ostvaruju se raznovrsne aktivnosti, u korelaciji s različitim predmetima i kroz mnoge kreativne sadržaje (prezentacije, kvizovi, natječaji, izložbe, istraživanja…)

Ovogodišnji moto Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica „Put do zdravlja i dobrobiti“ i moto Mjeseca hrvatske knjige posvećen planeti Zemlji „Razlistaj se!“ su kroz zadaće knjižnice uključeni u ostvarenje ishoda i međupredmetnih očekivanja, kao potpora odgojno-obrazovnom procesu u proširivanju znanja, zdravstvenom odgoju, u razvijanju ekološke svijesti i ljubavi prema čovjeku, prirodi i ljepoti.

Tako smo ponovo, već petu godinu za redom jedina škola u županiji (uz Osnovnu školu Đurmanec) koja se uključuje u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira, od 4. do 10. listopada s ovogodišnjim motom „Sateliti čine život boljim“. U obilježavanje su se uključili zainteresirani učenici od 5. do 8. razreda u sklopu nastavnih predmeta: Geografija – dodatna nastava (pod vodstvom učiteljice Miljenke Hršak), Fizika (pod vodstvom učiteljice Ružice Novak) i Engleski jezik – dodatna nastava (pod vodstvom učiteljice Filipe Peh) koji su istraživali utjecaj (umjetnih) satelita na naš život u komunikaciji, prijevozu, prognoziranju vremena, u raznim znanostima i na mnoge druge načine, a na satu su likovne kulture (učiteljica Sonja Jurman) nastali likovni radovi kojima smo ukrasili školu.
Ove godine su svi učenici 7. i 8. razreda sudjelovali u rješavanju online Nacionalnog kviza za poticanje čitanja “Istraživanje planeta Z.”, kao sastavni dio MHK, u kojem su upoznali i ponovili sadržaje o prirodnim i geografskim ljepotama naše Hrvatske. Učenici 3. i 4. razreda će naučiti koristiti enciklopedije i priručnike kojima proširujemo znanje, rješavamo zadatke i razvijamo znatiželju, a koji se nalaze u virtualnom okružju. Da bi i učenici područnih škola bili uključeni u aktivnosti, knjižničarka ‘donosi knjižnicu’ i njima.
Učenici 4.a su sa svojom učiteljicom Vesnom Požgaj ukrasili predvorje škole likovnim radovima na temu Razlistaj se!, a učenici 3.b su potaknuti idejom učiteljice Anice Poslon sadili šišarke. Rezultat njihovog rada čekamo,a s ostalim učenicima škole, aktivnosti će se ostvarivati kroz daljnje mjesece. Kao nagradu za riješene zadatke, učenici su dobili značku za uspomenu.
Iako se školom previše ne šeće niti obilazi, ona je ukrašena zelenilom i šarenilom kao preslika prirode. Neka nam interijer škole, oko kojeg se svi trude, bude put do zdravlja i dobrobiti učenika i djelatnika škole.
A čine li knjižnice i knjižničari u školama život bogatijim i ljepšim, prosudite sami?!
O svim aktivnostima u školi se može čitati na mrežnim stranicama Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Krapina. 

 

Priloženi dokumenti