prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitalačka olimpijada

U Osnovnoj školi Bakar održana je Čitalačka olimpijada s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi, poticanja čitalačke navike i razvijanja pozitivnog natjecateljskog duha. U vrijeme digitalne tehnologije kada knjige ostaju u sjeni interneta i postaju skoro pa zaboravljene, u školi su zadovoljni da nije nestalo izvrsnih čitača.

Svjetski dan čitanja naglas ove godine je obilježen 2. veljače. Ovaj važan datum kojim se slavi moć i radost čitanja obilježava se od 2010. godine prema inicijativi Svjetske organizacije Litworld. Cilj je poticati roditelje i druge odrasle osobe da s čitanjem naglas započnu već od rođenja djeteta. Na taj način čitanje postaje dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te se stvara posebna emocionalna veza između djeteta i osobe koja čita.

Tim povodom u školi je održana Čitalačka olimpijada s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Na natjecanju je sudjelovalo dvadeset odvažnih i hrabrih učenika koji su pokazali svoje umijeće interpretativnog čitanja. Cilj natjecanja je bio poticati čitanje, posebno čitanje naglas, razvijati čitalačke navike, popularizirati knjige, te razvijati pozitivni natjecateljski duh.

Svoje čitalačke vještine pokazali su učenici ispred članova prosudbenog povjerenstva. S uzbuđenjem su se izmjenjivali u ugodnom kutku za čitanje, te su hrabro pročitali odabrane odlomke iz omiljenih slikovnica i knjiga. Nisu imali lagan zadatak. Prema uputama povjerenstva učenici su se trudili čitati jasno, glasno i izražajno. Posebna pozornost usmjerila se i na uvodno kreativno predstavljanje i izražajnost u nastupu. Učenici su kratko predstavili svoju najdražu knjigu koja je trebala biti primjerena uzrastu natjecatelja. Ocjenjivao se sveukupni dojam. Posao povjerenstva nije bio nimalo lagan. Od toliko dobrih čitača trebalo je izabrati one koji su najbolji.

Proglašeni su učenici s najvišim brojem osvojenih bodova. Iako su svi dobro čitali na tronu su zasjali i prvo mjesto su osvojili najuspješniji čitači. Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobili su prigodne zahvalnice, a najuspješniji natjecatelji koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto dobili su diplome, knjige i slatke nagrade. Uz srdačne čestitke najuspješnijim čitačima i svim natjecateljima, poželjeli smo da učenici i dalje uživaju u čitanju jer samo čitanjem mogu postati još bolji čitači.