prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitanje slikovnice “Nevidljiva kuća” iz projekta “Naša mala knjižnica”

Učenici 1. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić sudjeluju u projektu “Naša mala knjižnica”. U mjesecu prosincu čitali su priču “Nevidljiva kuća” i utonuli u čitateljsku avanturu koja je integrirana u sljedeće predmete: hrvatski jezik, likovnu kulturu i sat razredne zajednice.

Učenici 1. a razreda danas su poslušali priču “Nevidljiva kuća” makedonske spisateljice Biljane Crvenkovske, koju ima je pročitala školska knjižničarka. Priča je to o malenoj djevojčici Kali koja na brzinu mora napustiti svoj dom. Ona s roditeljima odlazi na dugo, iscrpljujuće i zastrašujuće putovanje bez kraja. Kala ne razumije što se događa, ali zna da joj nedostaje njezina kuća, zajedno s bakom, djedom i omiljenom igračkom – zekom.

Slikovnica je posvećena svoj djeci koja su izgubila svoje domove, obitelji i prijatelje. Za sve one koji su ostavili svoje domove daleko iza sebe i prošli težak put kao bi stigli u tuđe zemlje. I za sve one koji dom nose uvijek u sebi, gdje god da se nalazili. Rješavajući radne zadatke u Kreativnoj bilježnici saznali su da je u Sjedinjenim Američkim Državama izgrađena najveća nevidljiva kuća na svijetu – House Joshua Tree, u kojoj se može gledati izlazak sunca ujutro i zalazak navečer. Kuća je ostakljena posebnim staklima i zrcalima koji čine da kuća „nestane“ u prirodi.

S obzirom da se nalazimo u prosincu, učenici su dobili zadatak obojiti i izrezati svoju snježnu kućicu koja je preuzeta s poveznice Krokotak. Na satu razredne zajednice koristili su “SOS kartice – stani- odmah – sad i izvuci karticu!”. Neugodne emocije sastavni su dio našeg života. Upravo se s neugodnim emocijama, kao što su ljutnja, strah ili tuga, najteže nosimo. SOS kartice jednostavan su alat koji je poslužio kao vježba za pozitivne emocije. Na primjer: Poskoči pet puta i pet puta čučni. Radi to naizmjence: jedan skok, a potom čučanj… ili Zagrli se čvrsto i reci sam/sama sebi: “Sve je uredu”. Učenici su uživali u ovoj aktivnosti a svaki učenik izvukao je različitu karticu. Neke su vježbe napravili svi zajedno a pojedine je učenik sam demonstrirao. Ovoje povezano s pričom jer je djevojčica Kala doživjela raznorazne emocije napuštajući svoj dom.