prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitanje slikovnice „Tisuću ptica“ iz projekta „Naša mala knjižnica“

Učenici 1. a razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić sudjeluju u projektu “Naša mala knjižnica”. U mjesecu svibnju čitali su priču “Tisuću ptica” i utonuli u čitateljsku avanturu koja je integrirana u hrvatski jezik, likovnu kulturu i sat razredne zajednice.

Autorica, Andreja Peklar donosi priču o kralju daleke zemlje, koji je živio u prostranoj palači punoj raznih slugu, no ipak je bio potpuno sam i jako usamljen. Pjev ptica jedino je što mu je mamilo osmijeh na lice i nosilo ga preko zidina. Jedne je večeri čuo posebno lijepu pjesmu. Pjesmu koju je poželio slušati svaki dan. Zato je slugama naredio da uhvate i donesu mu tu čudesnu rajsku pticu.

Nakon razgovora sa školskom knjižničarkom o dojmovima iz slikovnice, učenici su saznali da su ptice evolucijski potomci od dinosaura. Nojevi i emui su najveći dok su kolibrići najmanji predstavnici ove predivne i neobične životinjske vrste. Također, porazgovarali smo i o pticama koje žive u našem kraju: vrapci, grlice, sjenice itd.

Uslijedio je kreativni nagradni zadatak „izrada krletke za ptice“ gdje su učenicima pomogle učiteljica Jelena i knjižničarka Anita. Krletku su izradili od plastičnih poklopaca, papira u boji i ukrasne trake. Na satu likovne kulture učenici su po uzoru na slavnog Borisa Bućana izrađivali Bućanovu “Žar pticu”, jednu od najpoznatijih i najljepših plakata u povijesti naših prostora, ali i svjetskog likovnog stvaralaštva.

Učenici su koristili kolaž papir i izrađivali svoju neobičnu šarenu pticu što je bio jedan od nagradnih zadataka iz projekta. Dobili su predivne dječje radove, koji će biti izloženi u hodniku ispred školske knjižnice.