prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitanje slikovnice u projektu “Naša mala knjižnica”

Učenici 1. a razreda Osnoven škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić sudjeluju u projektu “Naša mala knjižnica”. U mjesecu ožujku čitali su priču “Bruna i borovnica” i utonuli u čitateljsku avanturu koja je integrirana u hrvatski jezik i likovnu kulturu.

Priča o ljubavi prema borovnicama, ustrajnosti i medvjeđim dogodovštinama dolazi iz Finske i suradnja je to poznate finske autorice Kaise Happonen i uspješne finske ilustratorice Anne Vasko. Priča je to o jednom velikom medvjedu Veliju, koji misli samo na borovnice, toliko ih voli da ih može prepoznati u njegovim očima ako se malo bolje zagleda. Prati ga medvjedica Bruna koja osim borovnica voli i šume, nebo i druge životinje. Medvjed Veli pak toliko jako voli te male, slatke, plave kuglice da uopće ne primjećuje ni nebo, ni šume ni druge životinje. I tako je ta neobična ljubav prema borovnicama postala razlog za odlazak na dalek i naporan put. Trebalo je hodati, hodati i hodati, strpljivo i bez posrtanja, samo ravno i bez skretanja kako bi se došlo do borovnica.

Nakon razgovora sa školskom knjižničarkom o dojmovima iz slikovnice učenici su saznali da je borovnica grmovita biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike, da cvate u svibnju i lipnju i ima sitne i zelenkaste cvjetove. Plodovi sazrijevaju u lipnju i srpnju i zreli su tamnoplavi, ugodno kiselo-slatkog okusa. Također, da se borovnice jedu svježe, a mogu se i zamrznuti ili sušiti, od njih se može napraviti džem, kompot ili sirup, i da imaju brojna ljekovita svojstva: ublažavaju upale, poboljšavaju vid i reguliraju probavu.

Uslijedio je kreativni zadatak izrade igre „žabica“ po ideji s poveznice Krokotak i uputama na tutorijalu. Učenici su bili oduševljeni igrom i igrali su je u paru. Dobiveni su predivni dječji radovi (igre žabice), koji će ostati u školskoj knjižnici. Osim igre žabice, učenici su i vježbali za nagradni zadatak iz Kreativne bilježnice gdje moraju osmisliti i odglumiti svoje putovanje do polja borovnica. Za kraj radionice u knjižnici, učenici su probali sok od borovnice koji je za njih priredila učiteljica Jelena Cvijović, a okus im je bio fantastičan.