prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitanjem do filma

Četvrtu godinu zaredom Gimnazija Karlovac domaćin je nacionalnog Booktrailer Film Festivala, festivala književnosti i filma čija je namjera poticanje čitanja i izražavanja filmskim sredstvima, odnosno stvaranje najavnih filmova za odabrane knjige.

Festival je namijenjen srednjoškolcima, a nastao u suradnji s talijanskom srednjom školom Liceo A. Callini iz Brescie koja organizira festival na međunarodnoj razini već 16 godina. Na međunarodnoj su razini, osim Hrvatske i Italije, uključene  Španjolska, Poljska, Bugarska i Rumunjska. Svaka od zemalja sudionica prvo održava nacionalnu razinu natjecanja, a potom upućuje tri najbolja booktrailera na međunarodnu razinu. Osim toga, ove je godine  u okviru međunarodnog BFF-a organiziran i dodatni program pod nazivom Read and shoot u okviru kojega je po dvoje učenika iz svake partnerske škole sudjelovalo u online izradi booktrailera za popularni roman “Osam planina” talijanskoga autora Paola Cognettija. Ti su učenici pozvani i na završnu svečanost međunarodnog BFF-a u talijanskoj Bresciji, u Lombardiji 27. ožujka 2023. godine.

Svrha je ovog festivala potaknuti mlade na čitanje, i to slobodnim izborom književnog predloška prema vlastitom ukusu. Potom samostalno, u paru ili skupini izrađuju najavni film u trajanju od sat i pol koji mora imati isti naslov kao knjiga. Budući da se radi o međunarodnom festivalu, nužno je da film ima titlove na engleskom jeziku. 

Uz financijsku podršku Grada Karlovca i Županije karlovačke, nacionalni se BFF prve dvije godine zbog pandemije održavao kao online događanje. Prošle je godine održan u hibridnom modelu, a uživo su prisustvovali samo učenici Gimnazije. Ove je godine u petak, 17. ožujka, prvi puta održan uživo uz live stream preko Facebook stranice festivala. Ovogodišnji je BFF nastao u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić, u čijem se prostoru održao, i Kinoklubom Karlovac koji je omogućio tehničku podršku.

Ovogodišnji su natjecatelji bili  iz Nove Gradiške, Požege, Pule, Zagreba, Velike Gorice, Delnica, Duge Rese i Karlovca. Žiri u sastavu Ana Đordić (prof, hrvatskog jezika i filmske umjetnosti), Ilija Barišić (prof. hrvatskoga jezika i filmske umjetnosti) i Daniel Kušan (redatelj) proglasio tri nagrađena booktrailera čiji su autori osvojili izdašne novčane nagrade u vrijednosti 450 eura za prvo, 300 eura za drugo i 150 eura za treće mjesto.

Prvo je mjesto osvojila Tonka Marinković, učenica SŠ Duga Resa, s booktrailerom “Žena u crnom” prema knjizi Susan Hill. Drugo je mjesto osvojio Leonard Jerleković iz Gimnazije Velika Gorica koji je napravio najavni film za Krležinog Filipa Latinovicza. Treće je mjesto osvojila skupina učenika iz SŠ Delnice, Anja Didović Luis Federber, Fran Šamec i Nika Štimac, koji su napravili booktrailer za knjigu Kuća glasova Donata Carrissija.

Festival je i ove godine  pokazao da među mladima, unatoč svim predrasudama, postoji interes za čitanje i da je taj interes mnogo veći onda kada izbor knjige nije nametnut. Nadamo se da će se to pokazati i u godinama koje slijede.