prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Comenius partnerstvo Plesni prijatelji

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina uključena je u Comenius multilateralno školsko partnerstvo. Program potiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa i razvijanje multikulturalnosti. Partnerstvo će trajati dvije godine, a započeto je u rujnu 2013. godine.

Projekt financira Agencija za mobilnost i programe EU u iznosu od 22 500 eura. Prvotna namjena sufinanciranja AMPE-u odnosi se na mobilnosti partnera, a Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina mora ostvariti ukupno 24 mobilnosti kroz dvije godine.

Naziv projekta je „Friendship of dances“/ Plesni prijatelji, a u partnerstvu sudjeluje pet različitih europskih škola  i vrtića iz sljedećih mjesta:

  • Ankara, Turska
  • Rybnik, Poljska
  • Bratislava, Slovačka
  • Sofija, Bugarska – vrtić
  • Slatina, Hrvatska

Cilj projekta je upoznavanje različitih kultura i tradicija te stvaranje novih i trajnih prijateljstava.

Prva mobilnost u partnerstvu je bila u gradu Slatini od 2. ožujka do 7. ožujka 2014. Gosti su pristigli 2. ožujka u Slatinu te su za njih pripremljene brojne aktivnosti koje se povezane s temom i ciljevima projekta.

Prvog dana mobilnosti gosti su imali obilazak grada Slatine na engleskom jeziku – u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine te obilazak Zavičajnog muzeja – u suradnji s gosp. Dragicom Šuvak. U Pučkom otvorenom učilištu, učitelji i učenici škole pripremili su prigodni program za goste kojim su prikazali hrvatske regiju, hrvatsku kulturu I tradiciju te običaje. Nakon završetka programa, u školi su priredili domjenak za goste te su prisustvovali na oglednim satima u predmetnoj nastavi – tjelesni, hrvatski, biologija, kemija, engleski, povijest…

Drugi dan mobilnosti započeo je dolaskom partnera u školu te prezentacijom knjižničarke Melite Schmitz, koja je  goste upoznala s radom Osnovne škole Eugena Kumičića te obrazovnim sustavom Republike Hrvatske. Zatim su poslušali izlaganja  partnera iz Rybnika u Poljskoj te Bratislave u Slovačkoj, te prikupili nove spoznaje o kulturi i tradiciji navedenih država te načinu rada u njihovim  vrtićima i školama. Osim učitelja i ravnatelja, pristigle su  dvije učenice iz Ankare – Sude i Elif (10 g.) Za njih su učiteljice Posebnih odjela priredile kreativnu radionicu na kojoj su stvarali maske kojima su obilježili i ples pod maskama koji se 4. ožujka održao u  školi. Nakon predviđenih aktivnosti u školi, uputili su se prema Višnjici. Putem su posjetili Područne škole Bakić te Gornji Miholjac. Dan su završili na Pustari Višnjica gdje su gosti također imali organizirani obilazak Višnjice na engleskom jeziku te zajednički ručak.

Treći dan mobilnosti započeo je prisustvovanjem na oglednim satima u razrednoj nastavi. Partneri su imali priliku pogledati sate matematike, prirode i društva, sat razrednog odjela, glazbene kulture… Nakon oglednih sati, partneri iz Bratislave u Slovačkoj te Ankare u Turskoj prezentirali su svoje države, gradove iz kojih dolaze, obrazovni sustav svojih država te način i organizaciju rada svojih škola. Budući da nam projekt nosi naziv „Plesni prijatelji“ za goste je pripremljena plesna radionica – koju je vodila učiteljica Mira Brezovčan sa svojom folklornom skupinom „Kolo“. Prije same radionice, učiteljica je partnerima održala prezentaciju o tradicijskoj plesnoj kulturi u Hrvatskoj, dječjem folkloru i njegovoj primjeni te starohrvatskim glazbalima. Nakon provedenih aktivnosti u školi, uputili su se prema Parku prirode Jankovac, gdje su također imali stručni obilazak na engleskom jeziku

Posljednji dan druženja započeo je kreativnom radionicom Učeničke zadruge – „Zalatnuk“ i njihove voditeljice Đ. Delić. Za goste su priredili radionicu zlatovez, a motivi su bili grb grada Slatine te slavonski šešir. Nakon radionice u školi, u 18h su se uputili u Osnovnu glazbenu školu u Slatini. Program te večeri osmislila je učiteljica Martina Tepeš, a nastupali su učenici folklorne grupe Kolo pod vodstvom učiteljice Mire Brezovčan, zbor OGŠ Slatina pod vodstvom učiteljice Andreje Kligl, tamburaški orkestar OGŠ Slatina pod vodstvom učiteljice Martine Tepeš te učenik harmonike Dejan Marović i učenica tambura Anita Tutenov.

 

Osim mobilnosti kao sastavni dio partnerstva postoje i mjesečne aktivnosti koje su propisane u prijavnom obrascu koji se nalazi u Nacionalnim agencijama partnera, a Osnovnoj školi Eugena Kumičića u provedbi mjesečnih aktivnosti pripomaže Comenius tim kojega čine učitelji i nastavnici škole.

Slijedeća mobilnost slijedi u Ankaru u Turskoj, 19. travnja 2014.

 

Silvija Mađarić, voditeljica projekta