prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Comenius projekt ,,Geometry in everyday life” u Litvi

Učenici XV. gimnazije iz Zagreba: Filip Novoselec, Dora Bobovčan i Nikola Ćulumović te profesorice Jelenka Anić i Marina Ninković su u sklopu Comenius projekta ,,Geometry in everyday life'' posjetili Vilnius, glavni grad Litve. Cilj projekta je interdisciplinarno  istražiti i obraditi temu geometrije u svakodnevnom životu. Peti radni susret ovog projekta imao je naziv ,,Fractals – drawings and models exhibition'' i odvijao se u školi Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazija, od 29. travnja do 4. svibnja 2013. godine.

U ovom dvogodišnjem projektu koji je započeo ove školske godine, osim XV. gimnazije sudjeluju  škole iz Francuske, Njemačke, Litve, Latvije, Rumunjske, Bugarske, Poljskei Španjolske, što projektu daje veliki multikulturalni značaj. Učenici sudionici imaju od 13 do 19 godina, ovisno o školskom sustavu zemlje. Tijekom radnog posjeta učenici su smješteni  u obiteljima  učenika – domaćina, svi se druže i čak s domaćinima pohađaju nastavne sate!

Prvog dana pripremili smo radove za izložbu te nazočili svečanosti otvaranja susreta u školskoj kazališnoj dvorani. Škola je bila oslikana fraktalima! Učenici iz Vilniusa su nas srdačno dočekali, nakon pozdrava ravnateljice odigrali su  kazališnu predstavu po kojoj su poznati širom Europe i izveli su nekoliko tradicionalnih pjesama te oduševili sve prisutne. Učenici gosti nakon toga su s domaćinima  naučili osnove litvanskog jezika,  bilo je zabavno i poučno! Nakon  ručka u školskoj kantini prijateljstva su stvorena!

Posjetili smo grad Vilnius, impresivan je i svima se svidio, uredan je  i očuvan, s puno povijesnih znamenitosti, a novi dio razvija se u moderni europski grad. Vilnius se prvi put spominje 1323. godine u pismu litvanskog velikog vojvode Gedimina i u gradu je tvrđava iz njegovog vremena. Nakon ujedinjenja s Poljskom, početkom 16. st. sagrađene su gradske zidine i osnovano je Vilniusko sveučilište. Bogate je arhitekture raznih stilova: izmjenjuju se gotika, renesansa, barok i neoklasicizam. Staro gradsko središte (Vilniaus senamiestis), s 1487 zgrada i 70 ulica na oko 1497 m2, upisano je na listu svjetske baštine UNESCO-a.  Poznata je gradska vijećnica na glavnom trgu Rotušes aikšte, zgrade sveučilišta i predsjednička palača. Poznat kao jedan od gradova s najvećim brojem crkava u gradskom centru. Crkva sv. Ane remek-djelo je kasne gotike, nalazi se u kompleksu crkve i samostana sv. Bernarda. Katedrala sv. Stanislava i Vladislava izgledom podsjeća na grčki hram,  netipično za arhitekturu sjeverne Europe.

 

 

Posjetili smo muzej jantara (žada) u kojem smo saznali puno o nastanku, vrstama, načinu nalaženja i obrade te vrijednosti i značenju jantara.

Na izletu 1. svibnja posjetili smo dvorac Trakai, koji je u vremenu Velike Kneževine Litve bio rezidencija vojvode Gedimina i značajna geostrateška utvrda. Litvanci su jako ponosni na taj potpuno restaurirani dvorac smješten na jezeru Galve, jednom od pet povezanih jezera. Velika je turistička atrakcija, uživali smo slušajući o povijesti i arhitekturi dvorca.

Sljedećeg dana vratili smo se radu u školi: zajedno smo pogledali izložbu radova sudionika iz svih zemalja, učenici su popričali o radovima te razmijenili ideje i iskustva. Poslušali smo predavanja litvanskih učenika na temu ,,Drawing fractals using computer programmes'' i sudjelovali u radionici izrade fraktala pomoću računalnih programa u specijaliziiranoj informatičkoj učionici. Slijedila je radionica ,,Modelling fractals'' u kojoj su učenici i profesori izrađivali fraktale izražavajući se likovnom umjetnosti.

Uslijedile su prezentacije učenika i njihovih radova, hrvatski tim je primio brojne pohvale i čestitke za prikazane radove.
Radni dan  završili smo zajednički izrađujući umjetničke instalacije fraktala u dvorištu škole, a navečer smo posjetili kazalište i pogledali suvremenu predstavu ''Romeo and Juliet'' na litvanskom jeziku.

Boraveći u Vilniusu puno smo naučili o fraktalima, ali i o Litvanskoj povijesti, kulturi i ljudima te stekli prijatelje diljem Europe. Nastavljamo s radom na projektu, sljedeći radni susret projekta ''Geometry in everyday life'' održat će se u francuskom gradu Clouseu u rujnu. Dotad, puno pozdrava svima od Comenius-ovaca iz MIOC-a!