prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Đakovački gimnazijalci u Ljetnom znanstvenom kampu

Dvadeset učenika Gimnazije A. G. Matoša, Đakovo, zajedno s profesoricama fizike Mirtom Lulić i Spomenkom Hardi, sudjelovali su na Ljetnom znanstvenom kampu u Osijeku, od 26. lipnja do 6. srpnja 2018. godine. U kampu je sudjelovalo ukupno 54 učenika i šest nastavnika fizike iz triju škola koje surađuju na projektu Phys – Me – Unaprjeđenje obrazovnog sustava u predmetnom području fizike u općem i strukovnom srednjoškolskom obrazovanju. Nositelj je projekta Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo i Valeria Koch Schulzentrum iz Pečuha su partneri u tom projektu. 

 

 

Učenici su u deset dana boravka u Osijeku proveli 18 laboratorijskih vježbi iz fizike i obišli lokacije na kojima su mogli uočiti uporabu fizike u svakodnevnom životu.

U svakoj je grupi bio po jedan učenik iz svake škole u projektu. Laboratorijske su vježbe pripremili nastavnici i one su sastavni dio Priručnika za nastavnike, izrađenog u ovom projektu. Oprema kojom su se izvodile vježbe također je nabavljena također iz sredstava pojekta. 

Proučavali smo fiziku i u urbanoj arhitekturi Osijeka. Na visećem smo pješačkome mostu određivali vlastitu frekvenciju titranja mosta. Obišli smo farme mliječnog govedarstva Belje, biotoplinsku elektranu i staklenik za uzgoj rajčica i naučili kako sve to zajedno čini energetski zatvoreni proces proizvodnje. Posjetili smo i farmu Topolik gdje nam je prikazan robotiziran proces mužnje krava i sve funkcije koje roboti izvršavaju.

Posjetivši Zračnu luku Osijek i promatrajući polijetanje zrakoplova, ponovili smo zakone fizike koji objašnjavaju njegovo polijetanje i održavanje u zraku. Prisustvovali smo demonstraciji gašenja požara u zrakoplovu pomoću specijalne vatrogasne opreme pri čemu smo vidjeli praktičnu primjenu zakona hidromehanike. U Aeroklubu Osijek naučili smo ponešto o vrstama i pogonima aviona, o raspodjeli tereta u avionu, o jedrilicama, zmajevima i funkcioniranju padobrana.

Na travnjaku NK Osijek pokazali smo svoje nogometne vještine i praktično provjerili pod kojim kutom izbacivanja lopta ima najveći doseg. U Inspectu, laboratoriju za kontrolu hrane, tla i vode, posjetili smo četiri laboratorija: za ispitivanje kakvoće vode, za ispitivanje tla, mikrobiološki i kemijski laboratorij. Upoznali smo se s postupkom ispitivanja uzoraka, ali i višestrukom primjenom fizikalnih zakona u tehnološki najsuvremenijim uređajima. U Hrvatskom narodnom kazalištu uočili smo primjenu fizike na sceni i iza nje. Pomoću kolotura prilagođavali smo rasvjetu i zastore, a osjetili smo i djelovanje inercijske sile pri rotiranju same pozornice.

U Dalju smo posjetili Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković. Milanković je bio geofizičar, astronom i građevinski inženjer. Upoznali smo se s njegovim otkrićima – da su periodične promjene ekscentriciteta Zemljine putanje i nagiba Zemljine osi uzrok dugoročnih klimatskih promjena, to jest nastanka i nestanka ledenih doba.

U ovlaštenom servisu i salonu automobila marke Toyota domaćini su nam objasnili razlike između vozila s klasičnim motorom s unutarnjim sagorijevanjem i hibridna s električnim pogonom. U Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek vidjeli smo instaliranu solarnu elektranu, a u prostorima Strojarske tehničke škole Osijek vidjeli smo instaliranu geotermalnu elektranu i naučili kako ona za izvor energije koristi toplinu Zemlje. Proučili smo i gromobransku zaštitu cijelog objekta. U Ernestinovu smo posjetili Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. koji je zadužen za razvoj prijenosne mreže i prijenos električne energije. U Đakovu smo posjetili Ivandvor, gdje smo vidjeli raskoš hrvatskih lipicanaca.

Posjetili smo đakovačku katedralu u kojoj smo proučavali fiziku u sakralnoj arhitekturi i naučili kako izgraditi velebnu građevinu bez armature, poštivajući samo osnovne zakone mehanike. Bili smo u ordinaciji fizikalne medicine i rehabilitacije i ondje saznali kako se koriste razni uređaji i zračenja u fizioterapiji; ultrazvuk, laseri, struja, UV i IC zračenje i polarizirana svjetlost.

Ugostili smo u Ljetnom kampu i znanstvenike. Slušali smo predavanja prof. Ivice Puljka i Korada Korlevića. Slušali smo „Priču o Higgsovom bozonu“ i o „Potencijalno opasnim tijelima Sunčeva susta a“. Na okruglom  smo stolu sa znanstvenicima razgovarali o znanosti, obitelji, osobnom životu znanstvenika, vjeri, klimatskim promjenama itd. Predavanje o svom istraživanju u Cernu i o njegovom studiranju u Cambridgeu održao je bivši slavonski gimnazijalac Vasilije Perović.

Svi su sudionici kampa bili smješteni u Učeničkom domu Hrvatskoga radiše u Osijeku. U prostorijama Doma organizirali smo završnu zabavu i uživali u fizici svjetla i zvuka.