prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dalmatinski festival matematike

Nakon par godina pauze u Splitu je organizirano ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Osim samog natjecanja za učenike u suradnji AZOO-a i enigmatskog kluba “Božidar Vranicki” organiziran je i stručni skup za učitelje i nastavnike.

U petak, 13. svibnja 2022. godine, nakon duljeg perioda u Splitu se dogodilo druženje velikih i malih matematičara. Pod nazivom Dalmatinski festival matematike u Kopilici je održano Ekipno natjecanje u matematici te Stručni skup za mentore učenika: učitelje razredne nastave te učitelje i nastavnike matematike koji su pripremali školske ekipe. Osnovne škole imale su predstavnike u tri kategorije, od skupa N do skupa Q, a skup R je naravno naziv kategorije za srednjoškolce. Najmlađi natjecatelji, učenici 3. i 4 razreda natjecali su se u kategoriji N koja je u matematici oznaka za skup prirodnih brojeva dok su se učenici 5. i 6. razreda natjecali su se u kategoriji Z što je oznaka za skup cijelih brojeva. Kategorija Q (skup racionalnih brojeva) je bila rezervirana za najstarije osnovnoškolce učenike 7. i 8. razreda. Stručni skup i podjela nagrada

Na koji način će izgledati natjecanje ove godine bila je velika enigma jer i ono što su znali od prije nekoliko godina (prije mjera) malo su zaboravili. Ali, zadovolji su onim kako su se snašli. Trebalo je oformit ekipe od četiri učenika s tim da su dva učenika morala biti iz nižeg razreda. Veliki korak je bio i samo međusobno upoznavanje te podjela poslova i dogovaranje strategija rješavanja. Najuspješnije (prve tri) ekipe su dobile i nagrade. Ono što svi sudionici ovog natjecanja ističu u prvom planu je dobra zabava i suradnja unutar tima što je i bio cilj. Mlađi su učili od starijih, ali i stariji od mlađih. Neki su već dogovorili i timove za narednu godinu jer će se morati sadašnje ekipe razdvojiti. Ali i to je dio strategije koju možemo razrađivati cijelu godinu.

Uz samo natjecanje veoma zabavno je bilo i na radionici koju su pripremili članovi enigmatskog kluba “Božidar Vranicki” Siniša Hrga i Luka Pavičić. Tu su i učenici i mentori i roditelji rješavali logičke probleme. Priznaju, nije bilo lako.