prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan Europe i eTwinning dan

U Srednjoj školi Donji Miholjac obilježen je Dan Europe i eTwinning dan velikim proljetnim sajmom. Kako škola ima status Škole ambasadorice Europskog parlamenta i eTwinning škole proslava je započela još u travnju različitim događanjima i aktivnostima na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Prva aktivnost je bila u sklopu programa Škola ambasador Europskog parlamenta. Održana je video konferencija tijekom koje su junior ambasadori  zajedno s vršnjacima iz Slovačke sudjelovali u debati Zelena tranzicija-Održiva Europa. Raspravljalo se o održivom razvoju i zelenim politikama. Uslijedila je i online radionica u kojoj je sudjelovalo 10 škola ambasadorica iz Hrvatske. Na radionici se razgovaralo o europskim vrijednostima, inkluziji, ekologiji, te o prihvatljivoj dobi za glasanje.

Europska komisija je 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina. Stoga se Škola odlučila u utorak, 9. svibnja, povodom Dana Europe odlučila prikazati vještine učenika u strukovnim zanimanjima, kao i vještine koje su učenici stekli tijekom sudjelovanja u Erasmus+ projektima škole. Sajam je ugostio i predstavnike Crvenog križa, Policijska uprava osječko-baranjska, lokalni OPGovi i proizvođači. Gosti su također prikazali vještine koje su potrebne za zanimanja koja su predstavljali, a policija je u sklopu kampanje „Postani policajac/policajka“ prikazala opremu i vještine koje koriste u svakodnevnom radu. Tijekom sajma održana je i pokazna vježba mladih volontera Crvenog križa. Oni su prikazali vještine koje spašavaju život. Lokalni proizvođači su predstavili vještine koje su potrebne na sve zahtjevnijem tržištu rada. Predstavila se i školska zadruga Celestina. Humanitarna sekcija je prikupljala donacije, a bila je organizirana i nagradna igra za posjetitelje.

Bila je ovo i prilika da škola pokaže i osmašima zanimanja u sektoru strojarstva, poljoprivrede i ekonomije i turizma. Također, posjetitelji su se mogli upoznati s brojnim Erasmus+ projektima koje škola uspješno provodi u općem odgoju i obrazovanju i strukovnom obrazovanju. Na sajmu su učenici uključeni u program Škola ambasador Europskog parlamenta prikazali i aktivnosti koje provode. Predstavljeni su i eTwinning projekti škole, a školski eTwinning tim je s ponosom istaknuo obnavljanje statusa eTwinning škole za razdoblje 2023.-2024.