prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan filma

Učenici 4. a razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja u školskoj knjižnici imali su pravi filmski dan. Na ulazu u knjižnicu dočekale su ih kino ulaznice i plakat koje je za njih izradila školska knjižničarka Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicom Slobodankom Stanić.

Učenici su naučili koja je razlika između igranog i animiranog filma te kako u crtanom filmu kao i u dokumentarnom ili igranom možemo puno toga saznati o životu, o ponašanju ljudi, o njihovim osobinama. Od svih filmova koji se snimaju u Hrvatskoj, svjetsku slavu postigli su crtani filmovi. Učenici su prvo poslušali priču „Krava na mjesecu“, koju im je pročitala njihova učiteljica. Nakon toga, knjižničarka im je objasnila da je slikovnica izrađena prema istoimenom crtanom filmu Studija za crtane filmove „Zagreb-filma“ i da će sada pogledati kratkometražni animirani film cijenjenog hrvatskog redatelja i animatora Dušana Vukotića, vodećeg pripadnika zagrebačke škole crtanog filma.

Ovaj film je u prvom planu likovna umjetnost koja je oživljena filmskom tehnikom. Protagonist je dječak koji zafrkava djevojčicu koja, pak, pronalazi domišljati način da mu se osveti, sagradivši drvenu raketu i uvjerivši ga da će sa njom odletjeti na Mjesec. Radnja prikazuje kako “raketu” sjuri niz padinu, te kako dječak uistinu misli da je završio na Mjesecu, a od obične krave misli da je čudovište. U biti, djevojčica je nasamarila dječaka, krava umire od smijeha a dječak je zbunjen i prestrašen. Poruka koju dobivamo na kraju filma je da nije se lijepo rugati i gnjaviti druge. Znanost uvijek pobjeđuje dosadu. Tko se zadnji smije, najslađe se smije. Ovaj se crtani film oslanja na žanr znanstvene fantastike, ali i na dosjetljiv i humorističan način parodira taj žanr. Nakon gledanja filma uslijedila je filmska analiza. Učenici su još dobili zadatak da svatko napiše svoj dojam o crtanom filmu i dojam ubaci u kutiju dojmova u knjižnici. Sljedeći zadatak odnosio se na rad u paru gdje su učenici izrađivali naslovnicu tj. filmski plakat. Nastali plakati izloženi su u školskoj knjižnici. Učenici su uživali u filmskom danu uz slane kokice i svi su se izjasnili da jedva čekaju otići u pravo kino u gradu.