prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan filma u školskoj knjižnici & portal Vrti svoj film

Zahvaljujući sudjelovanju u provedbi istraživanja o navikama gledanja mlade publike, koju je provodio portal Vrti svoj film „OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja imala je priliku odabrati dva filmska naslova: jedan za razrednu i jedan za predmetnu nastavu, koja su do sada bila dostupna u ponudi portala Vrti svoj film te ih besplatno pogledati u predblagdanskom periodu.

Učenici 8.b razreda tako su na satu hrvatskog jezika pogledali belgijski igrani film „Binti“ u trajanju od 90 minuta u školskoj knjižnici.

Dan filma plod je suradnje između nastavnice hrvatskog jezika Josipe Koprtla i školske knjižničarke Anite Tufekčić.

Belgijski film “Binti” je prije svega priča o ljubavi i empatiji. Prikazujući životne okolnosti i prepreke s kojima se suočavaju ilegalni imigranti u Europi, film se s velikom dozom humora i pozitivnih emocija dotiče onih ljudskih vrijednosti, koje su nam danas više nego ikad potrebne kako bismo razumjeli vrijeme u kojem živimo. Istovremeno, film donosi u fokus i pozitivne strane društvenih mreža, koje mladi kao i glavna junakinja u filmu, mogu iskoristiti na domišljat način.

Dvanaestogodišnja Binti, rođena je u Kongu, a kao dijete preselila se s obitelji u Belgiju. Binti je vrlo društvena djevojčica i njezin najveći san jest postati slavna internetska zvijezda. Međutim, Bintin otac nema dozvolu boravka u Belgiji pa prijetnja deportacijom izaziva veliku neizvjesnost u njihovim životima. Uskoro upoznaje Elijasa, dječaka opsjednutog spašavanjem okapija ( tzv. “ružičastog slona u sobi”), te mu odlučuje pomoći snimanjem video bloga te osvještavanjem javnosti na društvenim mrežama. Istovremeno, Binti osmišljava savršen plan kako bi pomogla ocu i osigurala njihov ostanak u Belgiji.

Nakon što su pogledali film učenici su ga ocijenili ocjenama od 1 do 5, a nakon toga dobili su zadatak napisati logline za film Binti.

Logline – Loglajn (engl. logline, ponekad i tagline) je udarna rečenica ili jednorečenični sažetak scenarija, tj. filma koja sažima osnovni koncept filma, ali ne iznosi kraj. Sadrži cca do 25 riječi. Osnovni elementi: protagonist + cilj + problem.  Kroz logline implicira se žanr filma i uvijek je u 3. licu.

Učenici su vrlo uspješno riješili ovaj zadatak za koji smo tražili i ChatGPT da napiše svoj kreativni odgovor.

Jedan od odgovora učenika bio je: „Borba djevojčice i njezinog oca za opstanak u Belgiji“, dok je ChatGPT napisao: “Binti” prati mladu izbjeglicu iz Konga koja, suočena s deportacijom, pokreće hrabar plan kako bi sačuvala svoj dom i zajednicu u belgijskom prihvatilištu.

 

Priloženi dokumenti