prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Želeći obilježiti ovaj spomendan, učenici sedmoga i osmoga razreda OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova proveli su nekoliko aktivnosti.

Hrvatski sabor je na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Glagoljica je povijesno hrvatsko pismo, dio hrvatskoga identiteta. 22. veljače izabran je kao spomen na dan kada je 1483. tiskana prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora.

Učenici osmih razreda imali su zadatak samostalno istražiti o glagoljici i spomenicima na glagoljici. Za taj zadatak imali su tjedan dana, a radili su samostalno. Rezultate rada predstavili su u obliku plakata i postera u papirnatom obliku. Ovaj put izostavili su digitalni oblik kako bi izbjegli „kopiranje“. Cilj je bio samostalno istražiti i izraditi plakat ili poster o glagoljici koje možemo izložiti na razrednom panou.

Učenici sedmih razreda imali su zadatak izraditi memory igru za učenje glagoljice. Svaki učenik izradio je kartice sa slovom koji je dobio u zadatak pa je zajedničkim trudom nastao set za igru kojom se na zabavan način može učiti glagoljica.