prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan planeta Zemlje

Učenici 7. c razreda Osnovne škole „August Cesarec“ iz Ivankova obilježili su ovogodišnji Dan planeta Zemlje.

Ova značajna manifestacija obilježava se diljem svijeta s ciljem jačanja svijesti o važnosti čuvanja, zaštite i brige o prirodi i okolišu. Važna zadaća svih stanovnika na Zemlji je stalno osvješćivanje vrijednosti i bogatstva koje nam zdrava priroda i čist okoliš donose. Suočeni s mnoštvom izazova koji uzrokuju negativne posljedice kako na samu prirodu tako i na sve njezine stanovnike. Svatko od nas može učiniti nešto kako bi se zaustavili ili barem smanjili štetni utjecaji koji nas sve više okružuju.

Ovogodišnji slogan “Planet vs. plastika” potaknuo je učenike na recikliranje različitih predmeta načinjenih od plastike. Kreativne ideje i rješenja brzo su ispunile izložbene police. Učenici su reciklirali plastične boce, čaše, slamke i sl. Od njih su načinili hranilice i kućice za ptice, posude za sadnju cvijeća i vaze za cvijeće, svijećnjake, ukrase. Svoje radove izložili su na prigodnom mjestu u učionici kako bi ih svi učenici mogli vidjeti. Zatim su za svoje radove pronašli mjesto u školskom dvorištu.

Učenici su reciklirali i stare odjevne predmete od kojih su izrezali podloge za pisanje prigodnih motivirajućih poruka i crtanje simbola današnjeg dana. Dobiveni radovi poslužili su za izradu plakata koji su uljepšali učionicu.

Ovakvim aktivnostima učenici su se upoznali s gorućim problemom prekomjernog i nepotrebnog onečišćenja našeg najvećeg doma. Osvijestili su važnost aktivnog djelovanja svaki dan, a ne samo kada obilježavamo Zemljin rođendan. Učili su o recikliranju, štednji i odgovornom ponašanju. Kako bi se prisjetili što nam sve znači i pruža Zemlja, učenici su za kraj pogledali prigodni dokumentarni film.