prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan planeta Zemlje

Na satu razrednika, učenici 5. c razreda Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo najprije su razgovarali o klimatskim promjenama i što ih uzrokuje.

Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, a obilježava se radi poticanja svijesti o potrebi čuvanja okoliša. Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnosti koje prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnoga zagađenja.

Zagađenje dovodi do klimatskih promjena čiji smo svjedoci. Na satu razrednika, učenici 5. c razreda najprije su razgovarali o klimatskim promjenama i što ih uzrokuje. Rješavali su kviz o ovoj temi i saznali puno zanimljivih, ali i zabrinjavajućih činjenica. Posebno je uznemirujući podatak da se tek 9 % plastike reciklira ili spaljuje u postrojenjima za proizvodnju energije iz otpada, a da veliki dio plastičnoga otpada završava na odlagalištima gdje može stajati i do 1000 godina dok se ne razgradi. Pod utjecajem sunčeva zračenja, valova i kemijskih procesa, plastika se raspada  na sitne čestice, mikroplastiku. Mikroplastika se raspršuje u vodi i lebdi zrakom kao plastično onečišćenje.

Iako još maleni, učenici dobro razumiju ljudsku ulogu u onečišćenju i zagađenju našega planeta. Shvatili su da su razvoj industrije i zagađenje međusobno povezani. Zaključili su da mi kao pojedinci ne možemo učiniti jako puno, ali možemo učiniti sitne korake koji znače pozitivnu  promjenu. Na zajedničkom plakatu napisali su aktivnosti koje će provoditi tijekom školske godine: smanjiti kupovinu plastičnih proizvoda, odvajati smeće za recikliranje, paziti na potrošnju vode i što više koristiti bicikl kao sredstvo prijevoza. To je naš plan za očuvanje planeta.