prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan sigurnijeg interneta

Pod sloganom “Zajedno za bolji internet” učenici sedmih razreda Osnovne škole “August Cesarec” iz Ivankova su u utorak, 8. veljače 2022. godine, sudjelovali su u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.

Između ponuđene tri teme: Prekomjerna upotreba računala/interneta, Zaštita privatnosti na internetu, Lažne vijesti (fake news)-kako kritički pristupati sadržajima na internetu, izabrali su istražiti o lažnim vijestima te osmisliti radionicu za sudjelovanje u natječaju koji provodi Centar za sigurniji internet prigodom obilježavanja Dana sigurnijega interneta. U medijima se sve češće susrećemo s lažnim vijestima i dezinformacijama te je potrebno širiti svijest o tom problemu i razvijati kritičko mišljenje koje će nam pomoći u prepoznavanju lažnih vijesti.

U uvodnom dijelu sata upoznali su se s ključnim pojmovima vezanim uz lažne vijesti i dezinformacije, a u drugom su dijelu sata učenici imali zadatak istražiti i pronaći takve vijesti te ih predstaviti drugim učenicima. Ovom prigodom učenici su naučili da se lažne vijesti temelje na nepostojećim ili iskrivljenim “činjenicama”, a cilj im je zavaravanje i manipuliranje publikom. Također su naučili da je važno provjeriti vijest, tko je njezin autor, tko ju je objavio te pročitati cijelu vijest, a ne samo naslov, jer lažne vijesti mogu utjecati na naša shvaćanja, znanja i ponašanje.