prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u OŠ oca Petra Perice – Makarska

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenog. Tada se s osobitim pijetetom prisjećamo svih žrtava Domovinskog rata. Počast odajemo svim stradalima u Domovinskom ratu, osobitu u Vukovaru i Škabrnji. Ti simboli stradanja, patnje i obrane naše zemlje utkani su u temelje nastanka Republike Hrvatske. Kod naših učenika želimo dodatno osvijestiti stradanje hrvatskog naroda i žrtvu naših branitelja. Želimo očuvati sjećanje na teške trenutke prošlosti naše zemlje, ali i podsjetiti na važnost očuvanja mira i zajedništva. Stoga smo organizirali predavanje na temu Domovinskog rata, izložbu „Volim Vukovar“ i paljenje svijeća uoči Dana sjećanja.

Predavanje pripadnika 156. brigade HV-a

U ponedjeljak, 13. studenog 2023., su učiteljica Povijesti Irena Čapeta i učiteljica Hrvatskog jezika Gorana Babić, za učenike osmih razreda naše škole organizirale predavanje o 156. makarsko-vrgoračkoj brigadi Hrvatske vojske i njenoj ulozi u Domovinskom ratu i obrani Hrvatske. Posjetili su nas makarski branitelji: predsjednik Udruge 156. brigade HV-a Stjepan Kotarac, umirovljeni pukovnik Ante Tonći Mendeš, Teo Mirko i Ivanka Drviš. Učenicima su uz prigodni film opisali ratni put 156. brigade i odgovarali na postavljena pitanja. Makarsko-vrgoračka brigada osnovana je 21. prosinca 1991. godine. Najznačajniju ulogu odigrala je na Južnom bojištu. Najpoznatije operacije u kojima je sudjelovala su Operacija Lipanjske zore, Operacija Oslobođena zemlja, Operacija Konavle i Operacija Tigar. Brigada je imala 23 poginula pripadnika i oko dvije stotine ranjenih. Njen prvi zapovjednik bio je Ante Urlić, zatim Marileo Staničić, Ante Tonći Mendeš, Mladen Antunović i Ratko Dragović – Klek.

Izložba “Volim Vukovar”

Od 15. do 30. studenog, u prostorijama naše škole postavljena je izložba „Volim Vukovar“. Pripremile su je učiteljica Povijesti Irena Čapeta i učiteljica razredne nastave Tanja Josipović. Osim povijesnog razvoja ključnih događaja Bitke za Vukovar, izloženi su istraživački radovi, fotografije i crteži učenika 5.-8. razreda te skulpture od glinamola učenika 4. b razreda.

Uoči Dana sjećanja, 17. studenog 2023., u atriju naše škole, upalili smo svijeće i tako odali počast za sve one koji su izgubili život u Domovinskom ratu.

Priloženi dokumenti