prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Antuna Gustava Matoša

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, diljem Hrvatske od 10. do 13. lipnja 2021. godine održat će se 5. po redu Dani Antuna Gustava Matoša.

Dani Antuna Gustava Matoša održavaju se u organizaciji Društva hrvatskih književnika, Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

U rodnom Tovarniku, 10. lipnja 2021. u 17 sati održat će se polaganje vijenca kod biste Antuna Gustava Matoša, ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Istoga dana u Gradskoj knjižnici Vinkovci s početkom u 19 sati bit će priređeno predstavljanje novih knjiga o Antunu Gustavu Matošu: Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu (DHK Osijek / Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), Dubravka Oraić Tolić: Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo (Matica hrvatska, Zagreb 2021.) i Tomislav Zagoda: Gustl, ilustrirana biografija Antuna Gustava Matoša (Opus Gradna, Zagreb 2021.).

Ove će godine prvi put biti priređen i program pod nazivom „Beogradski Matoševi dani“ u suorganizaciji i u prostorijama Fondacije „Antun Gustav Matoš“ (Studentski trg 10) u subotu 12. lipnja s početkom u 16 sati. U župnoj crkvi sv. Jakova u Plavni, mjestu rođenja Matoševa oca, u kojemu mjesna hrvatska udruga nosi ime „Matoš“, u nedjelju 13. lipnja s početkom u 9,30 sati bit će služena sveta misa za pokojnog pjesnika.

Isti dan će u Zagrebu izaslanstvo Društva hrvatskih književnika položiti vijenac na Matošev grob na Mirogoju.
Na ovaj će se način u nekoliko gradova, iznimno važnih u Matoševoj biografiji,  govoriti i podsjetiti na velikog hrvatskog pjesnika, pripovjedača, esejista, kritičara, polemičara, novinara Antuna Gustava Matoša.