prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa 2023.

Od školske godine 2021./2022. Industrijska strojarska škola (ISŠ) nositeljica je Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Škola je kvalitetnom provedbom projekata dokazala svoju izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to ravnatelja Nenada Pavlinića, koordinatorice Erasmus+ projekata Meri Ružević te članova školskog projektnog tima koji u školi djeluje od 2018. godine u sastavu Iva Bojčić, Josip Filić, Dubravko Glivetić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol.

Kako bi se široj javnosti pokazalo što se radi u Erasmus+ projektima, u školi se, kao i u cijelom svijetu, u tjednu od 9. do 16. listopada 2023. godine  obilježavaju Dani Erasmusa te se slavi uspjeh Erasmusa. Učenici i nastavnici su izradili, koristeći digitalni alat Canva, plakate s fotografijama mobilnosti u Sloveniji i Turskoj koje su provedene u šk. god. 2022./2023. te su na taj način ostalim učenicima približili projekte kojima se na kvalitetan i zanimljiv način stječu vještine potrebne za tržište rada. Plakati su izloženi i trajno su dostupni u hodniku škole zajedno s plakatima prijašnjih mobilnosti te su na taj način vidljivi učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima, djelatnicima i prijateljima škole.

Škola je spremno dočekala 2023. godinu koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom vještina (European Year of Skills). U školi se provode Erasmus+ projekti mobilnosti i projekti suradničkih partnerstava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, eTwinnig projekti i niz drugih projekata čiji je cilj osnaživanje strukovnih i životnih vještina učenika i nastavnika kao i poticanje na cjeloživotno učenje.

Unazad šest godina škola je provela osam Erasmus+ mobilnosti učenika te šest mobilnosti nastavnika. U školi su provedeni brojni eTwinning projekti od kojih se ističe nagrađivani projekt “The green changemakers“,a sve o Erasmus projektima  je moguće pronaći na poveznici. Dugoročni cilj škole u području europske mobilnosti i suradnje, mogućnost je razvoja ne samo učeničkih stručnih, jezičnih i digitalnih vještina, nego i razvoj širokog spektra vještina koje integriraju analitičko i konceptualno razmišljanje, timski rad, komunikacijske vještine, svijest o intelektualnom vlasništvu, samopouzdanje i pouzdanje u druge. U svijetu koji se brzo mijenja potrebna je sposobnost fleksibilnog prilagođavanja novim situacijama čemu uvelike doprinosi ne samo kvalitetan odgojno-obrazovni rad u školi, već i sudjelovanje u Erasmus+ programu.

Sudjelovanje u Erasmus+ programu obogaćuje život i širi vidike svih sudionika. Stručna praksa u inozemstvu i vještine koje se steknu tijekom mobilnosti stavka su u životopisu koju cijeni sve veći broj poslodavaca. Međunarodno iskustvo velika je prednost te poslodavcima predstavlja samostalnost, odgovornost i prilagodljivost međunarodnom okruženju. Mobilnost omogućuje svim sudionicima jačanje samopouzdanja u području vlastitog rada i napretka. Evidentno je da program Erasmus+ omogućuje mladima da uvide različitost i bogatstvo kulture Europe, a učenjem na radnom mjestu učenici razvijaju motivaciju, aktivno sudjeluju u procesu vrednovanja i samovrednovanja ostvarenih ishoda učenja, preuzimaju odgovornost za vlastito učenje kao i za razvijanje kompetencija upravljanja karijerom, stječu novo radno iskustvo kako bi se što jednostavnije uključili u svijet rada ili donijeli odluku o nastavku obrazovanja. Sve to, uz razvoj profesionalnih vještina, ostvaraju učenici te s razlogom i osobitim zadovoljstvom slave Dane Erasmusa.