prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa: Kako su putovanja oblikovala Erasmusa Rotterdamskog?

U Srednjoj školi Ban Josip Jelačić ove su godine Dane Erasmusa obilježili prezentacijom projektnih rezultata kojima su odgovorili na pitanje “Kako su putovanja oblikovala Erasmusa Rotterdamskog?” prema kojem se i cijeli program za obrazovanje i suradnje Europske unije i zove.

Projekt se provodio na nastavi filozofije, a zadatci koje su učenici trebali istražiti su bili:

  1. Tko je bio Erasmus Rotterdamski?
  2. Na koji su ga način putovanja oblikovala?
  3. S kojim poznatim osobama iz tog razdoblja se družio (te kako je to moglo utjecati na njega)?
  4. Izabrati najzanimljivije citate i razmišljanja
  5. Izraditi digitalni poster u Canvi koji će predstaviti odgovore na barem jedan od navedenih zadataka.

Učenici su izradili postere u Canvi, a najuspješniji su bili izloženi u holu škole za vrijeme trajana aktivnosti obilježavanja Dana Erasmusa, od 14. do 16. listopada 2021. godine. Grupa učenika koja je bila najuspješnija u istraživanju , donošenju vlastitih zaključaka o tome zašto se baš cijeli program zove po Erasmus Rotterdamskom i kako su mogla njegova putovanja koja su mu obilježila život, ali mu i pružila neprocjenjivo obrazovanje te ugled koji je uživao kao samostalan intelektualac, britkog i kritičkog uma – održala je prezentaciju pred ostalim učenicima škole. Vjerojatno učenici koji su sjedili u publici neće moći rekonstruirati njegov životni put i sva mjesta koja je posjetio ili gdje je živio, ali sada sigurno svi znaju po kome je Erasmus+ program za obrazovanje i suradnju EU dobio ime.