prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa u Osnovnoj školi Drenje

Obilježavanju ovogodišnjih Dana Erasmusa od 14. do 16. listopada prvi puta priključili su se učenici i djelatnici Osnovne škola Drenje. Cilj je približiti mogućnosti, primjere dobre prakse i uspješne priče najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Prošle su godine učenici napravili prve korake u eTwinningu i ostvarili uspješno suradničko učenje s vršnjacima iz Europe. Kako dosad nisu imali Erasmusova iskustva, probudila se znatiželja i motivirali su svoje učitelje da zajedno istraže nepoznato. Učenici su na satu Informatike istražili što je Erasmus+ i koje su njegove osobitosti. Saznali su da je riječ o različitim korisnim programima kroz koje mogu unaprijediti svoje jezične kompetencije, komunikacijske, prezentacijske i digitalne vještine i razvijati suradnički rad s drugim sudionicima iz europskih zemalja. Uza sve to, školski kurikulumi postaju bogatiji za europsku dimenzija obrazovanja. Da ne bi sve ostalo na istraživačkom radu i teoriji, pronašli su sugovornike kojima su postavili nekoliko pitanja. Svima njima zajedničko je Erasmusovo iskustvo – za vrijeme osnovne škole, tijekom studiranja ili za vrijeme rada.

Na satu Hrvatskoga jezika, pod vodstvom učiteljice Evice Dernej, osmaši su ponovili svoje znanje o pisanju intervjua i osmislili zanimljiva pitanja za sugovornike. Učenici su sa zanimanjem i oduševljenjem poslušali iskustva svojih vršnjaka iz Popovca, kao i bivših učenika Osnovne škole Drenje Dunje Dernej i Andreja Labudića. S obzirom na to da je učitelj Goran Podunavac koordinator Erasmus+ projekta u Osnovnoj školi Popovac, iz prve su ruke saznali kako izgledaju mobilnosti, aktivnosti, kakve su reakcije učenika i kolega s kojima je sudjelovao u projektima Erasmusa.

“Učenje, suradnja, putovanja, upoznavanje novih ljudi, kultura; nalaženje svoga mjesta u globalnom svijetu; učenje o drugima, a na kraju, najvažnije – o sebi,” kaže učiteljica s dugogodišnjim iskustvom u Erasmusu Alenka Miljević. Da bi i ostali, manje upućeni dobili sliku o Erasmusu, novinari iz Drenja i Popovca izradili su pomoću digitalnog alata Wakelet kolekciju “Erasmusova početnica”. U njoj su na jednom mjestu objedinili najvažnije informacije o Erasmusu uz primjere iz prakse. Na kraju trodnevne manifestacije većina učenika je rekla kako se nada da će uskoro postati dio Erasmus+ obitelji jer bi htjeli proširiti svoja znanja, steći novo iskustvo i upoznati prijatelje iz drugih zemalja Starog kontineta.