prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani prirodoslovlja u Zdravstvenoj školi

Petu godinu zaredom u Zdravstvenoj školi u Splitu održani su Dani prirodoslovlja. Zahvaljujući radu i kreativnosti učenika i nastavnika, i uz pomoć digitalne tehnologije, ovogodišnji Dani prirodoslovlja održani su online od ponedjeljka, 3. svibnja do petka, 7. svibnja 2021. godine.

Prirodne znanosti (prirodoslovlje) su znanosti koje se bave živom i neživom prirodom, opisuju i pokušavaju ih objasniti. Tradicionalna područja prirodnih znanosti – matematika, fizika, kemija, biologija i geoznanosti – još i danas obilježavaju opću široko rasprostranjenu predodžbu o prirodnim znanostima. Danas je pojam prirodnih znanosti značajno proširen. Primjer takvog širenja ovih znanosti je astronomija. Cvijet, trava, kamen, zrak, ptica, svi mi, živa i neživa priroda… sve to proučavaju prirodne znanosti. I stoga su zavrijedili da i Zdravstvena škola Split obilježi prirodoslovlje. Projektom žele popularizirati znanosti čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati učenike da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Tema ovogodišnjeg prirodoslovlja u školi je “Žene u znanosti”. Još od najranijih vremena žene su imale svoju ulogu u razvoju znanosti. No, kroz povijest, obrazovanje žena nije bilo jednako cijenjeno kao obrazovanje njihovih muških kolega. Iako je od tako rigoroznih vremena prošao dug vremenski period, posljedice takvog društvenog ustroja osjećaju se, kako u društvu, tako i u znanosti, i danas. U online predavanjima učenici su se upoznali s radom i životom mnogih znanstvenica koje su promijenile svijet kao što su Hypatia, Laura Bassi, Marie Curie, Sally Ride, Jane Goodall, Rachel Carson, Rosalind Franklin, Lise Meitner. Također, učenici su sudjelovali i u zanimljivim diskusijama, gdje su zastupali svoja stajališta o poboljšanju položaja žena u znanosti. Na ovaj način učenici postaju aktivni sudionici vlastitog razvoja i razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, komunikacijske i socijalne vještine i uče obuhvatnije razmišljati. Učenici su i izrađivali digitalne plakate gdje su imali priliku izraziti svoju kreativnost i inovativnost,  slobodno istraživati i spoznati kako “Znanost nije igra za dječake kao što nije ni igra za djevojčice, znanost je igra za sve”. Izložba učeničkih radova ove godine umjesto u atriju škole organizirana je u virtualnom okruženju. Na poveznici možete pogledati dio izrađenih radova.