prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim maturantima

Najbolji ovogodišnji maturanti primili su u srijedu 27. srpnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagrade za izniman uspjeh na nedavno završenoj Državnoj maturi.

Amalija Rafaj Škriljevečki, maturantica Prve gimnazije Varaždin, primila je Nagradu Soljačić, koja iznosi pet tisuća američkih dolara. Na maturi je imala 100 posto bodova iz Matematike (viša razina) i Fizike te 95,83 posto iz Hrvatskog jezika (viša razina).

Utemeljitelj nagrade Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na tehničkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology, čestitao joj je putem Zooma, poručivši kako su obrazovani mladi ljudi najbolje što Hrvatska ima i zato mu je drago što ih je toliko i ove godine nagrađeno.

Nagradu za informatiku, u iznosu pet tisuća eura, koju ove godine dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska, osvojio je Viktor Pijanec, također iz Prve gimnazije Varaždin koji je imao stopostotni rezultat na ispitu iz Informatike, a iz Matematike (viša razina) 96,67 posto.

Laureatkinja Amalija Rafaj Škriljevečki rekla je kako su te nagrade dokaz da se njihov trud cijeni, a i dobar su poticaj za buduće maturante i poruka da se uvijek može malo više i jače.

Među zahvalama istaknula je Prvu gimnaziju Varaždin i iznimne profesore koji su, napomenula je, žrtvovali i svoje slobodno vrijeme kako bi radili s učenicima.

Prvi put ove godine dodijeljena je i Nagrada Ante Žužul za najbolji rezultat iz Hrvatskoga jezika i Povijesti, u iznosu pet tisuća eura. Utemeljitelj nagrade Ante Žužul uručio ju je Danijelu Vukelji iz II. gimnazije u Zagrebu, koji je imao 95,83 posto na višoj razini Hrvatskog jezika i 90,48 posto iz Povijesti, uz poruke o važnosti očuvanja hrvatskog jezika i identiteta.

MZO je nagradio najbolje maturante novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjima, kojih je ukupno bilo 96 iz cijele Hrvatske, od čega 69 iz strukovnih škola. Čestitavši nagrađenima ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako ne postoji više ili manje vrijedna znanost, već samo izvrsni, a nažalost i loši znanstvenici.

Mladim laureatima poručio je kako trebaju težiti postignućima i otkrivanju novih spoznaja, ali sve treba biti utemeljeno na istini i dokazima jer znanost ne trpi laži i lažne interpretacije.

– Budite voljni težiti izvrsnome, budite ti koji će zaista dati sve što budu mogli tijekom studija i kasnije u karijeri, dodao je.