prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodjela Europass Mobilnost dokumenata za projekt “Improving knowledge and skills of technician students from Karlovac in Austria”

U srijedu, 7. veljače 2024., u Tehničkoj školi Karlovac za sudionike projekta “Improving knowledge and skills of technician students from Karlovac in Austria” održana je dodjela Europass Mobilnost dokumenata i certifikata organizacije primateljice, Austraininga, o uspješno odrađenoj Erasmus+ mobilnosti.

Dokumente je učenicima uručio ravnatelj Ivan Janković, koji je prigodnim govorom čestitao učenicima na odgovorno obavljenim pripremnim i radnim zadatcima te na tome što su sebe i školu na radnim mjestima i za vrijeme cijelog boravka u Austriji predstavili u najboljem svjetlu. Upravo zbog tog predanog i savjesnog pristupa, učenicima je uručena i zahvalnica u ime škole, a dobili su i promotivne ruksake projekata „STRuKA i TI“ i „KaRijERA i JA“, u skladu s njihovim zanimanjima.

Projekt pod nazivom “Improving knowledge and skills of technician students from Karlovac in Austria (projekt br. 2023-1-HR01-KA122-VET-000149740)” provodi od srpnja 2023. Radi se o K1 aktivnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, odnosno mobilnosti učenika u svrhu učenja. Projektni tim čine ravnatelj Ivan Janković, koordinatorica projekta Helena Jajčević i osoba za mrežnu jezičnu potporu Sandra Tomac Lovasić.

Petnaestorica učenika trećih razreda koji se školuju za zanimanje elektrotehničara, strojarskog računalnog tehničara i tehničara za mehatroniku u pratnji dva nastavnika otputovali su na mobilnost u Beč, Austrija, gdje su u trajanju od dva tjedna obavljali stručnu praksu. Učenici sudionici projekta su Lovro Gračan, Lovre Janković, Bruno Novosel, Mislav Vrhovski i Mario Vujić (zanimanje strojarski računalni tehničar), Gabrijel Joha, Jakov Kostelac, David Luketić, Luka Strahinić i Dino Tomac (zanimanje elektrotehničar) i David Arlešić, Roko Matijašić, Benjamin Nuhanović, Eric Stipetić i Mateo Vukelja (zanimanje mehatroničar). Nastavnice u pratnji učenicima u prvom tjednu mobilnosti bile su Helena Jajčević i Marta Kasun Nahod, a u drugom tjednu Ivana Grgurić i Katica Oršolić.

Ovakve aktivnosti imaju višestruke i dugotrajne pozitivne učinke na sudionike i organizacije sudionice. Neki od najvažnijih ishoda za učenike bit će bolji uspjeh u učenju, bolje znanje stranih jezika i bolje digitalne kompetencije, bolja zapošljivost i bolje prilike za napredak u karijeri, jer od svih zanimanja baš ova odabrana za naš projekt imaju najmanje praktične nastave u svojoj satnici.  Učenici će također razviti više poduzetnosti, samostalnosti i samopouzdanja, a kroz pozitivne interakcije s ljudima iz različitih sredina i bolju međukulturnu osviještenost, aktivnije sudjelovanje u društvu i bolju upoznatost s europskim projektom i vrijednostima EU-a. Želja nastavnika je da učenici nakon razdoblja mobilnosti u inozemstvu još više osvijeste važnost cjeloživotnog učenja i sudjelovanja u formalnom, kao i neformalnom obrazovanju i osposobljavanju.

Po povratku s mobilnosti učenike očekuju evaluacijske i diseminacijske aktivnosti. Iskustva će prezentirat Nastavničkom vijeću, školskim kolegama drugih razreda istih zanimanja, koji bi sljedeće školske godine mogli biti na njihov mjestu, te široj zajednici putem lokalnih medija. Ova je objava ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.