prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Doktorice, jao, boli me glava!

Znate li koja se bolest ili tegoba najviše javlja kod ljudi? Glavobolja! Prema nekim statističkim podacima gotovo dvije trećine stanovnika našega planeta u svojemu životu barem jednom osjete glavobolju (pojedini naši stručnjaci navode da je taj broj još i veći). I odmah da kažem: na našu sreću više od 90 posto glavobolja nisu posljedica organskoga poremećaja (nisu znak neke ozbiljne bolesti), već su simptom blagog poremećaja, prolaznog karaktera i nestaju bez posebne terapije. Istina, ponekad je glavobolja vjesnik ozbiljnih i teških bolesti, osobito ako je izbila naglo i ako je bol jaka, ali takvi slučajevi nisu česti.  

Što je zapravo glavobolja (u stručnoj literaturi se naziva cephalgia, od grč. kephale – glava; algos – bol)? U medicini se obično definira kao povremena ili trajna bol u glavi. Može zahvatiti samo pojedine dijelove glave, a može i cijelu glavu. Najčešće se javlja u osoba u tzv. drugoj životnoj dobi između 25 i 65 godina. U djece je rijetkost i kada se javi potrebno je isključiti probleme s bolestima sinusa ili probleme s vidom. Učestalost ovisi o spolu (u žena je češća, osobito tijekom mjesečnica), a i životnoj sredini (atmosferi i uvjetima na radnome mjestu, češća je, primjerica kod osoba koje dugo sjede u zatvorenome prostoru), životnome standardu, psihičkim naporima i sl.. 

Uzroci glavobolja

Prema uzrocima, koji su brojni i raznovrsni, glavobolje se klasificiraju u četiri važne skupine:

  • glavobolje zbog bolesnih promjena unutar lubanje: ozljeda glave, stezanja ili širenja mozgovnih krvnih žila, promjene u lubanjskim kostima i sl.
  • glavobolje zbog bolesti izvan lubanje: bolesti uha, nosa i nosnih sinusa, upale živaca glave i sl.
  • glavobolje zbog unutarnjih i zaraznih bolesti (glavobolja se javlja kao popratan simptom): gripe, slabokrvnosti, artrijskoga krvog tlaka, malarije, trbušnoga tifusa i dr.
  • glavobolje uzrokovane psihičkim razlozima.

Kod nekih ljudi glavobolja izbije zbog vremenskih promjena, promjene tlaka u zraku (posebice niskoga tlaka) pa te osobe nazivamo meteoropatima. Glavobolju mogu uzrokovati i neredovita prehrana (hotimično gladovanje radi mršavljenja, neredovito uzimanje obroka i sl.), namirnice koje pogoduju izazivanju glavobolje, vidni poremećaji (pacijent bi morao nositi naočale zbog slabovidnosti, kratkovidnosti ili dalekovidnosti, a ne nosi ih, ili mu nisu adekvatno propisane), bolesti uha (kronične ili akutne upale) ili nosa (upale sinusa ili upale nosne sluznice). Na glavobolje se tuže bolesnici otrovani alkoholom ili nikotinom pa i nakon prekomjernog uživanja kave.

Glavobolje su često uzrokovane promjenama krvnoga tlaka, bilo da se radi o povišenome ili sniženome krvnom tlaku.

Simptom ozbiljne bolesti

Rekla sam da nagla, jaka glavobolja može biti simptom ozbiljne i teške bolesti. Ako bolesnik s glavoboljom  povraća, smeta mu jako svjetlo, osjeća trnce  i slabost u rukama i nogama, govori nerazgovijetno, valja obaviti temeljite pretrage jer su to obično prvi znaci upale mozga (encefalitisa)  ili mozgovnih ovojnica (meningitisa). 

Glavobolju mogu izazvati i tumori. U svojoj liječničkoj praksi uvijek sam pacijente koji su dolazili u ambulantu zbog opetovane nagle i jake glavobolje popraćene opisanih simptomima (povraćanjem primjerice, nesigurni su u stajanju i hodanju, osjećaju vrtoglavisu i dr.) hitno upućivala na preglede i pretrage u odgovarajuću bolnicu.  

Migrenske glavobolje i psihičke glavobolje

Najviše pažnje u ovome našemu članku poklonit ćemo dvjema vrstama glavobolja  jer su učestale, posebice u intelektualaca.

Migrenska glavobolja (hemicrania, vaskularna glavobolja) zahvaća polovicu glave. Učestalija je kod žena nego kod muškaraca. Bolesnici su često inteligentni, prekomjerno savjesni, ali razdražljivi, emocionalno neuravnoteženi, svađalice. Jaka bol u glavi može se javljati svakodnevno, a ponekad u dužim vremenskim razmacima, osobito nakon uzbuđenja i napetosti, promjene visokoga ili niskoga tlaka, a u žena tijekom mjesečnica. Započinje tako da bolesnik osjeća svjetlucanje pred očima, ili vidi tamnu mrlju, ili mu titraju slike u dijelu vidnoga polja. U licu je blijed, osjeća mučninu i povraća, bezvoljan je, odgovara mu boravak u zatamnjenoj prostoriji i ne želi razgovarati. Te pojave traju oko trideset minuta do dva sata, a uzrokovane su stezanjem mozgovnih krvnih žila i žila mrežnice oka. Pravi uzrok migrenskih glavobolja, međutim, još uvijek se pouzdano ne zna. 

Psihičke glavobolje mogu se javljati svakodnevno, mjesecima i godinama. Nastaju nakon što se bolesnik emocionalno uzbudi, uzruja, ili je pritisnut životnim brigama. Čini mu se kao da mu je glava stegnuta obručem. Najučestalije su glavobolje u nas.

A kod djece?

Posebnu napomenu za ove dvije vrste glavobolja sam stavila iz razloga što se mogu javiti kod djece i adolescenata, posebice psihička glavobolja. Kada nam se dijete obrati razdražljivo, plačljivo i nije za suradnju trebamo ga upitati za glavobolju. Problem može nastati u tome što se psihički uzrokovana glavobolja u dječjoj interpretaciji može zamijeniti s glavoboljom koja bi trebala uistinu biti zabrinjavajuća.  Zapravo potrebno je obratiti pažnju na druge znakove koje dijete ima uz prisutnost glavobolje. Dijete koje je smeteno, cijelo je klonulo s mučninom i povraćanjem treba liječničku pomoć. Ili recimo, kada je dijete pospano, nema teka, odbija svaku vrstu hrane i tekućinu to nam tada ukazuje da se radi o ozbiljnim problemima i treba se što hitnije javiti u bolnicu.

Nije rijetkost da nam djeca putem glavobolje žele poručiti nešto sasvim drugo. Dozvolimo i njima stres, nelagodu, ljutnju ili prešućene osjećaje. Možda samo putem glavobolje traže našu pažnju. 

Liječenje glavobolja

Premda je glavobolja čest simptom, ipak je u najvećem broju slučajeva znak blagog poremećaja i može se relativno lako ukloniti. Liječenje ovisi o uzroku i vrsti (tipu) glavobolje. Najvažnije je utvrditi upravo ta dva osnovna elementa. A to je posao liječnika. Zbog toga je izuzetno važna suradnja pacijenta i liječnika, najprije liječnika obiteljske medicine, potom liječnika specijalista.  Među lijekovima propisuju se analgetici (lijekovi za ublažavanje bolova, osobito su korisni za liječenje pojedinačnih akutnih glavobolja),  sedativi (sredstva za umirenje i lakše uspavljivanje), lijekovi za uspostavljanje povoljnoga krvnog tlaka, antiepileptici, lijekovi za opuštanje mišića ili različiti lijekovi koji djeluju na moždanu cirkulaciju te lijekovi koji djeluju na psihičke funkcije (psihofarmatici). 

U liječenju glavobolja pomaže i promjena načina života, psihoterapija i fizikalna terapija.  Liječenje bezazlenih, prolaznih glavobolja potrebno je liječiti kod kuće. 

Obratimo pažnju na neke stvari kod djece. Koliko dugo sjede za računalom, televizorom, na kojoj udaljenosti drže knjigu prilikom čitanja. U velikom broju slučajeva je potreban odmor, rekreacija, svježi zrak, boravak u prirodi. Naravno potrebno je izbjegavati dugo izlaganje suncu,  posebice bez pokrivala za glavu.

Pratimo dječje ponašanje, blago razgovarajmo s njima ili je dovoljno samo uputiti nježni poljubac u čelo i glavobolja prolazi. 

U moju ordinaciju svakodnevno dolaze pacijenti i već s vrata zapomažu: „Jao, doktorice, molim vas, puknut će mi glava, dajte mi nešto za glavobolju!“ Ako i vi, čitatelju, osjetite bilo kada bol u glavi, posjetite svog liječnika. 

Ako se vaše dijete žali na bolove u glavi porazgovarajte mirno s njim, ustanovite koliko dugo bolovi traju i kakvoga su karaktera, kakvo je opće stanje djeteta. U ambulanti ili u bolnici obavit će se liječnički pregledi, postupci i potrebite pretrage tako da se otkriju uzroci glavobolje, da se bol ublaži i konačno nestane.

 

Vaša obiteljska liječnica  

dr. Diana Kostanjšek

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.