prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dolazna Erasmus grupna mobilnost učenika iz Estonije

Tehnička škola u Požegi od 8. do 12. travnja 2024. bila je domaćin dolazne Erasmus grupne mobilnosti učenika iz Kanepi Gümnaasium u Estoniji. Ove dvije škole surađivale su u dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva: “TESLA” i “SKILLS” u razdoblju od 2019. do 2022. godine. Suradnja se nastavlja preko dva Erasmus+ KA122 projekta u prodručju odgoja i općeg obrazovanja.

Osam učenika i dvije nastavnice iz Kanepi Gümnaasium zadovoljni su i puni lijepih dojmova posjetom Tehničkoj školi i požeškom kraju u njihovom Erasmus+ KA122 projektu „Empowering Students and Teachers with Innovative 5E Learning Model”.

Prvog dana, nakon upoznavanja, učenici su sudjelovali u eTwinning radionici eTwinning projekta “Carefree and environmentally sustainable school”. Nakon obilaska škole sudjelovali su u radionici upravljanja dronovima koju su organizirali profesori Marina Mirković i Tomislav Živković. Poslije nastave slijedila je šetnja gradom vođena učenicima škole domaćina. Pri tome su posjetili Požešku kuću. Drugog dana sudionici su na putu do Geo info centra u Voćinu posjetili jezero na Novom Zvečevu i Rupnicu.


Obilazak Geo info centra započeo je u višeosjetilnoj 6D kino dvorani s filmom koje je posjetitelje vremeplovom vratio u davna vremena prošlosti Papuka, ali i dalje u vrijeme Panonskog mora do doba razvoja sisavaca i dinosaura. U postavama centra kroz interaktivne ekrane i zid ekosustava prikazana su staništa Papuka, njegovo kulturno, geološko i biološko bogatstvo.

Trećeg dana gosti iz Estonije sudjelovali su u radionici “We are all connected” koju je vodila pedagoginja Andreina Bekafigo Starčević, a potom na radionici ”Artificial intelligence in everyday life” koju su pripremili profesorica Marina Mirković i učenik Jakov Peica. Na nastavi engleskog jezika, profesor Alen Farkaš održao je predavanje Smart Vehicles. Poslije podne posjećen je Muzej bećarca u Pleternici.


Četvrtog dana dolazne Erasmus grupne mobilnosti učenika iz Kanepi Gümnaasium u Estoniji, učenici su sudjelovali u radionici kulturne baštine “Culture Jars Art Lesson: How to Celebrate Cultural Heritage” koju su održale profesorica Antonia Petrović Klaić i knjižničarka Meri Bajić. Cilj nastave je da učenici prihvate različitosti te prikažu tradicionalnu hranu, jela i običaje. Učenici su crtali svoje motive na predlošcima staklenki koristeći različite tehnike i medije. Radovi su izloženi u glavnom holu škole s duhovitim nazivom „Teglimo baštinu“.

Pod nastavom fizike tema je bila Eksperimentalno određivanje perioda, frekvencije, kružne brzine i obodne brzine rotacije ljepljive trake. Potom je slijedila nastava matematike gdje su učenici obrađivali prikupljene podatke eksperimenta na fizici. Nastavu matematike i fizike održale su profesorice Ivana Đaković i Karolina Kraljević Malvić.

Sportske aktivnosti vodio je profesor Davor Ljubić. Poslije podne posjećena je Gradska knjižnica Požega gdje je profesorica Žana Marinović održala nastavu geografije o georaznolikosti i geobaštini Parka prirode Papuk. Učenici su izrađivali svoj “bookmarker” sa slikama iz Parka prirode Papuk.

Nastavu hrvatskog jezika održala je profesorica Tamara Pavlović Žilić s temom Poetry in the Golden Valley. Učenici podijeljeni u manje grupe, prevodili su pjesme Dobriše Cesarića. Surađivali su u povezivanju znanja o analizi pjesme, prepoznali ključne riječi u pjesmi te zatim izdvojili omiljene stihove i upisali ih u “bookmarkere”.

Zadnji dan sudionici ove mobilnosti nastavili su rad na eTwinning projektu “Carefree and environmentally sustainable school”. Četiri međunarodna tima pripremili su i prezentirali prezentacije u kojima su izrazili i svoje dojmove o onome što su učili, radili i posjetili:
1. HR vs EE learning systems
2. Secrets of Pannonian Sea and Papuk
3. Technology in our life
4. Guardians of cultural heritage.

Predstavljen je rad Tehničke škole u stjecanju statusa međunarodne Ekoškole. Profesorica Marina Mirković objasnila je razloge uključivanja u ovaj program te metodologiju rada. Ravnatelj Zoran Galić predstavio je vrste solarnih stabala te rad na pametnom solarnom stablu Tehničke škole. Profesorica Antonia Petrović Klaić sudionike je upoznala s aktivnostima brojnih eko-radionica odrađenih u školi od početka ove školske godine. Partneri iz Estonije zainteresirali su se za ovaj program, te izrazili želju da i oni krenu sličnim putem. Povezanost međunarodnih Ekoškola važna je za Erasmus projekte i prioritete na koje su fokusirani.

Slijedila je evaluacija mobilnosti, razmjena dojmova susreta i podjela certifikata. Rastanci su tužni ali grupe učenika uskoro će se ponovno vidjeti u Estoniji. U Erasmus+ KA122 projektu „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“ početkom svibnja, osam učenika Tehničke škole posjetiti će Kanepi Gümnaasium. Nastavnici u pratnji bit će profesor Alen Farkaš i profesorica Marina Mirković (koordinatorica projekta).
Učenici i djelatnici Tehničke škole uspješno su organizirali i održali dolaznu mobilnost – prvu u školi u okviru novih oblika Erasmus+ KA1 projekata.