prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Drugi stručni skup o izgradnji, upravljanju i evaluaciji zbirki

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Komisije za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD) i NSK u petak 17. rujna 2021. godine održat će se drugi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki pod nazivom Obvezni primjerak – razvoj i uloga.

Središnja je tema ovogodišnjeg skupa utvrđivanje stanja i položaja obveznog primjerka u odnosu na primjenu Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/19, 98/19), koji je knjižnicama u sustavu obveznog primjerka po prvi put omogućio odabir građe koju prikupljaju, pojedinosti kojeg postupka su uređene odredbama zasebnog, podzakonskog akta, Pravilnika o obveznom primjerku(NN 66/2020). Cilj je Skupa otvoriti stručnu raspravu o stanju i položaju sustava obveznog primjerka na državnoj i županijskoj razini, kao i o mogućnostima u tom kontekstu u smislu razvoja i uloge ovog sustava u budućnosti.

Organizacijom Skupa dodatno se želi pomoći knjižničarima čiji je rad vezan uz izgradnju zbirki temeljem sustava obveznog primjerka, na državnoj i županijskoj razini (izgradnja nacionalne zbirke Croatica i zavičajnih zbirki) i omogućivanje dostupnosti i korištenja građe prikupljene temeljem sustava obveznog primjerka (posudba, međuknjižnična posudba), kao i skrenuti pozornost na smjernice za izgradnju zbirki na navedenim razinama te na važnost uključivanja u knjižnični fond antikvarne građe.

Skup će se održati uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a sve pojedinosti o Skupu dostupne su na mrežnoj stranici Društva vezanoj uz održavanje Skupa.