prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Državno natjecanje u brzom i izražajnom čitanju brajice

Već 13. godinu za redom Hrvatska knjižnica za slijepe organizira Državno natjecanje u brzom i izražajnom čitanju brajice u svrhu poticanja pismenosti slijepih osoba i afirmacije brajice kao takve. Natječu se korisnici Knjižnice, odnosno sve osobe kojima je brajica osnovno pismo. Ovogodišnje natjecanje održalo se u subotu, 4. lipnja u 9 sati.

Propozicije i tekstove pripremilo je Povjerenstvo Hrvatske knjižnice za slijepe i ono predviđa dvije kategorije učenici i odrasli. Mjerenje brzine čitanja podrazumijeva pogrešno izgovorene riječi, one se bilježe i na kraju se odbiju od ukupnog broja riječi u predloženom tekstu. Brzina čitanja mjeri se štopericom. Izražajnost i lijepo čitanje vezanog teksta ocjenjuje se posebnom ocjenom.

Najboljim čitateljima se dodjeljuju nagrade, a natjecateljima i videćim pratiteljima koji nisu nastanjeni u Zagrebu, pokrivaju se putni troškovi.

Broj čitatelja brajice u Hrvatskoj, kao i u svijetu, u znatnom je padu. Nakon završenog obaveznog školovanja slijepi se učenici sve više usmjeravaju na slušanje zvučnih knjiga ili čitanje strojnočitljivih formata pomoću govorne jedinice umjesto brajevog retka. Hrvatska knjižnica za slijepe na razne načini nastoji zagovarati brajicu, od izrade popularnih naslova lijepe književnosti do oslobađanja čitatelja brajice godišnje članarine.

Jedan od dugogodišnjih projekata je i Državno natjecanje u brzom i izražajnom čitanju brajice s papira i brajevog retka. Osim navedene popularizacije pisma i čitanja, cilj je ovog događanja okupiti korisnike iz raznih dijelova Hrvatske oko zajedničkog interesa, probuditi u svima sportski duh i pozvati ih na dinamično druženje koje u digitalnoj eri, pogotovo kod osoba koje ne vide, sve više izostaje.

Nakon uzbudljivog dana provedenog u čitanju brajice i druženju, objavljujemo poredak nagrađenih i istaknutih natjecatelja Državnog natjecanja u brzom i izražajnom čitanju brajice.
Kategorija učenici – brzina i točnost:
1. Lana Toplek
2. Lorena Ogrešević
3. Dalibor Blažeković
Poticajna nagrada: Lana Fišer
Kategorija učenici – izražajnost:
1. Lorena Ogrešević
Kategorija odrasli – brzina i točnost:
1. Nikola Rundek
2. Ella Barišić
3. Kornelija Pervan
Poticajna nagrada: Toni Sobol
Kategorija odrasli – izražajnost:
1. Nikola Rundek
Kategorija brajev redak:
1. Nikola Rundek

Čestitamo svim nagrađenim sudionicima!