prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Education for Climate Day – Dan obrazovanja za klimu

U organizaciji Europske komisije i koalicije „Obrazovanje za klimu” 25. studenog 2021. godine održan je prvi Dan obrazovanja za klimu. Za II. osnovnu školu Čakovec ovo je bio posebno važan događaj, budući da je upravo učiteljica informatike Iva Naranđa jedna od suautorica eTwinning projekta My Water Footprint pozvana da predstavi projekt i izazove s kojima se susrela tijekom njegova provođenja.

Education for Climare DayKao zasad jedini član koalicije „Obrazovanje za klimu” iz Hrvatske sudjelovala je na online događanju pod nazivom [UNLOCK & DEVELOP] HACKATHON – First participatory community challenge. Na navedenom hackathonu sudjelovala je zajedno s eTwinning partnerima Justynom Plota iz Poljske i Stavroulom Skiada iz Grčke, a događaj je pratila i koautorica projekta Bilge Varel iz Turske. Iz II. osnovne škole Čakovec hacHACKATHON - First participatory community challengekathon je pratila učiteljica engleskog jezika Branka Lamza.

Ovim prvim Danom obrazovanja za klimu koalicija „Obrazovanje za klimu” nastojala je okupiti obrazovnu zajednicu kako bi se razmijenile ideje i iskustva radi zajedničkog stvaranja inovativnih rješenja za goruće izazove kako bi Europa postala okolišno održiva. Program Dan obrazovanja za klimu sadržavao je mnoga online događanja, ali kao najvažnije ističe se pokretanje online platforme Education for Climate.

Projekt My Water Footprint prepoznat je od Europske komisije još početkom 2021. godine te je učiteljica Iva Naranđa pozvana u grupu učitelja koja je od ožujka 2021. volonterski radila u koaliciji „Obrazovanje za klimu”, vodećoj inicijativi europskog prostora obrazovanja s ciljem podupiranja pravedne, zelene i digitalne društvene tranzicije. Tijekom više online sastanaka, radionica i događanja dijelila je svoja iskustva s europskim učiteljima, studentima i sudionicima u području obrazovanja na svim razinama. Sve to dovelo je do prvog Dana obrazovanja za klimu i pokretanja platforme za suradnju.

Više je moguće pročitati na školskim mrežnim stranicama.