prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Edukativna izvanučionička nastava – otoci Krapanj i Zlarin

Stoljetnu tradiciju vađenja i obrade spužvi učenici nižih razreda OŠ Neorić-Sutina upoznali su posjetom Muzeju spužvi i Muzeju ronilaštva na otoku Krapnju.

Najbolji način za upoznavanje starih obrta i stoljetne tradicije spužvarenja te vađenja i obrade koralja je posjet otocima Krapanj i Zlarin na kojima se nalaze Muzej spužvi i Hrvatski centar koralja Zlarin.

Stoljetnu tradiciju vađenja i obrade spužvi učenici nižih razreda škole upoznali su posjetom Muzeju spužvi i Muzeju ronilaštva na otoku Krapnju. Na samom ulazu u Muzej spužvi upoznali su ronilačko odijelo kakvo se koristilo u prošlosti za vađenje spužvi. Pritom su slušali predavanje o povijesti spužvarstva i uvjetima ronjenja u starim ronilačkim odijelima. Uspoređivali su ronilačka odijela te uvjete ronjenja nekada i danas. Iz izloženih primjera spužvi mogli su vidjeti primjere koji nisu obrađeni i obrađene primjere spremne za prodaju i uporabu. Saznali su povijest uporabe spužvi u školama te u svakodnevnom životu i radu ljudi. U Muzeju ronilaštva slušali su predavanje o ronilačkoj opremi. Posebno su zbog svoje veličine i težine bile zanimljive ronilačke cipele. Pogledali su dokumentarni film o povijesti spužvarenja na otoku Krapnju.

Tradiciju vađenja i obradu koralja upoznali su u Hrvatskom centru koralja Zlarin. Cijela edukacijska izložba nalazi se u novouređenoj zgradi Kući Kažerma u kojoj je cijeli postav postavljen tako da vodi brigu o očuvanju baštine mjesta i bioraznolikosti. Učenici su uz stručno vodstvo upoznali stoljetnu tradiciju koraljstva koje datira od 15. stoljeća i od tada je sastavni dio života stanovnika otoka Zlarina.

Povijest vađenja crvenih koraljnih grana upoznali su preko raznih izloženih fotografija, opreme za vađenje koralja, starih videozapisa, kratkog animirano-dokumentarnog filma, izložbenih primjeraka koralja, električnog postava koralja koji pomoću posebnog uređaja simulacijom prikazuju kako koralji dišu. Cijela izložba i priča o koraljima prikazana je u četiri etaže u Kući Kažerma i pritom su korišteni razni audio i video zapisi, izložbeni eksponati kao amfore, oruđe i oprema za vađenje i obradu koralja. Na zadnjoj etaži imali su priliku vidjeti vizualni atrakciju Zajednički dah koja prikazuje kako koralji dišu pomoću umjetničke kinetičke skulpture koralja. Učenici su kratko puhnuli u manji uređaj i nakon toga bi se skulptura pokrenula i otvarala u ritmu disanja koralja.

Posjetom Muzeju spužvi i Hrvatskom centru koralja Zlarin učenici su spoznali da su spužve i koralji životinje, educirali se o suživotu i povezanosti čovjeka, otoka, spužvi i koralja te načinu očuvanja baštine i bioraznolikosti zavičaja. Na konkretnim primjerima su naučili kako se njegovanjem običaja i starih zanata ostvaruju ishodi i odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema Održivi razvoj, Poduzetništvo, Osobni i socijalni razvoj te Uporaba IKT-a.