prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

ERASMUS+ po prvi puta u Lucijanki!

Ove godine Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba po prvi se puta uključila u ERASMUS+ projekte. Projekt pod nazivom “The soil under my feet” bavi se problematikom migranata u Europi, a koordinator je njemačko-francuska škola iz Saarbruckena, Njemačka.

Uz sve zahtjevne obveze koje imaju, skupina od šest nastavnika odvažila se iskušati i u ovom zadatku. Uključili su se kao škola partner na projektu koji koordinira njemačko-francuska škola iz Saarbruckena, Njemačka. Projekt pod nazivom “The soil under my feet” bavi se problematikom migranata u Europi, a Hrvatska kao jedna od država na čestoj migrantskoj ruti bila je zanimljiva koordinatorima projekta i ostalim školama partnerima.

Osim njemačke škole i škole u projekt su uključene i škole iz Španjolske (Las Rozas de Madrid), Grčke (Vrachneika) te Italije (Palazzolo Acreide). Gradova iz kojih dolaze škole partneri mogu se vidjeti u razglednici koju su izradili učenici Lucijanke. U samoj školi u projekt “The soil under my feet” uključeno je pet nastavnica i jedan nastavnik te 30 učenica i učenika.

Obzirom na epidemiološku situaciju u Europi projekt je kaskao s najavljenim aktivnostima te su tražili produljenje od jedne godine, koje im je i odobreno. Početkom ove školske godine konačno su krenuli u konkretnije aktivnosti i mobilnosti. Do tada učenici su u školi odradili nekoliko aktivnosti kao što su snimanje videozapisa u kojemu predstavljaju školu i grad Zagreb, osmišljanje prijedloga za logo i slogan projekta, izrada školskog ERASMUS+ panoa, a u punom jeku je i aktivnost pod nazivom “Odiseja” koji ima za cilj prikupiti podatke te u digitalnom obliku dokumentirati i opisati put nekoliko migrantskih obitelji u Hrvatskoj.

Do sada su odradili jednu mobilnost (short staff meeting) za nastavnike, bez učenika. Dvoje nastavnika sudjelovalo je na trodnevnom sastanku u njemačkom gradu Saarbruckenu, u studenom 2021. godine. Tijekom tri prekrasna dana upoznali su kolege s kojima će surađivati na daljnjim planiranim aktivnostima i mobilnostima te dogovorili plan rada za ovu školsku godinu. Osim toga prošli su i osobno provjerili sve aktivnosti koje će učenici odraditi na mobilnostima planiranima za prvu godinu projekta. Kolega Thomas Sofias iz Grčke odradio je vrlo poučnu radionicu o radu u Arc.Gis-u što će biti od velike koristi prilikom najavljenih aktivnosti. Ostalo je naravno vremena i za neformalna druženja nakon napornih sastanaka i radionica te za upoznavanje Saarbruckena i Frankfurta na Majni.

U ovim trenutcima pripremaju drugu mobilnost te prvu u kojoj će sudjelovati i učenici. Mobilnost će se održati ponovno u Saarbruckenu nakon što je španjolska škola zamolila za odgodu domaćinstva radi COVID situacije. Za ovu školsku godinu planirana je još i mobilnost u Grčku početkom svibnja, također s učenicima.

Vrlo su uzbuđeni i s nestrpljenjem očekuju sve izazove. O svim aktivnostima i o onome što su do sada napravili možete više saznati na mrežnoj stranici škole, a uskoro i na Youtube kanalu za koji videouratke izrađuju te kanal vode sami učenici.