prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus dani 2023.

I ove su se jeseni, 7. godinu zaredom, održavali Dani Erasmusa, a Osnovna škola „Blatine-Škrape“ iz Splita u manifestaciju se uključila prvi put.

Dani Erasmusa su prigodna godišnja manifestacija kada se diljem svijeta istovremeno odvijaju različite aktivnosti u okviru programa Erasmus+. Događanja organiziraju ustanove i organizacije koje provode ili su provele projekte. Sudionici predstavljaju svoje Erasmus+ aktivnosti i rezultate, stečena znanja i iskustva. Tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina.

Škola provodi svoj prvi Erasmus+ KA1 projekt „Rastimo zajedno“ u kojemu je naglasak na unaprjeđenju načina rada s učenicima s posebnim potrebama te provođenju aktivnosti inkluzivnog volontiranja. U jednoj takvoj volonterskoj aktivnosti, od 9. do 13. listopada 2023., bavili su se uređenjem školskog dvorišta i igrališta te kutka za čitanje i druženje u atriju škole. 

Tjedan su započeli renoviranjem klupa ispred školskog ulaza i dali im svjež i razigran izgled. Brusili su i bojali klupe učenici posebnih razrednih odjela, drugaši iz produženog boravka i učenici 4. a razreda. Posao je nastavljen do kraja tjedna, a potaknuo ih je da i nakon Dana Erasmusa nastave raditi na poboljšanju svog okoliša, ali i svojih vještina.

U utorak su brusili drvene palete od kojih će se izraditi stolić i naslonjač. To mjesto će biti kutak za čitanje, druženje ili odmor učenika u atriju. Palete su obrađivali učenici 4. a razreda zajedno s učenicima posebnog razrednog odjela. U maloj krojačkoj grupi u školskoj knjižnici započela je izrada jastuka za sjedenje koji će se postaviti u ovaj kutak. U okviru ove aktivnosti primijenili su načelo održivosti te će namještaj nastati od korištenih paleta, a jastuci od recikliranog trapera.

Prema nacrtu izrađenom s učenicima PRO A u srijedu su skicirane igre na tlu na dijelu školskog igrališta. U četvrtak i petak crtalo se i bojalo trajnim bojama za beton pa su djeca dobila šareni kutak za igre poput pronalaženja para, kretanja po zadanim linijama, trake za trčanje i popularne igru školice. U nabavi opreme za bojanje sudjelovao je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Svi učitelji bili su pozvani na provođenje različitih aktivnosti. Ove godine, koordinatorice provedenih aktivnosti bile su socijalna pedagoginja Ivona Mijoč i učiteljica Josipa Lizatović. U realizaciju su se s djecom uključile učiteljice razredne nastave Dunja i Miroslava, socijalna pedagoginja Nikolina i knjižničarka Edita uz potporu vrijednih pomoćnica u nastavi: Snježane, Morane, Mladenke i Irme. Mali povjesničari s nastavnicom Vedranom Sočo napravili su pano o prošlosti i sadašnjosti Turske i tako najavili mobilnost u Tursku, a koja je planirana od 17. do 21. listopada 2023. Nastavnica Zorana Litović Živaljić koordinirala je u izradi panoa o mobilnosti u Finsku s koje su se djelatnice nedavno vratile. Na panou su prikazana zanimljiva i vrijedna saznanja i iskustva stečena posjetom finskim školama.

Sve navedeno ih jako veseli i inspirira na učenje, zanimljive aktivnosti te stjecanje i poboljšanje sposobnosti i vještina u vremenima koja dolaze i nakon ove Europske godine vještina.