prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus dani u Srednjoj strukovnoj školi Makarska: kako smo učili kroz kulturnu baštinu

Učenici 3. razreda smjera kuhar i konobar iz Srednje strukovne škole u Makarskoj posjetili su Malakološki muzej koji se nalazi u Franjevačkom samostanu, te je zaštićeni spomenik kulture.

Nastavnica Antonija Dropulić bila je jedna od sudionica Erasmus tečaja “Learn in Museum” koji se održao u Barceloni. Na tom tečaju, stekla je znanje i vještine potrebne za primjenu raznovrsnih metoda učenja kroz muzejsko okruženje. U sklopu Erasmus dana, iskoristila je priliku da prenese svoje iskustvo na učenike i organizira posjet Malakološkom muzeju. Učenici 3. razreda smjera kuhar i konobar posjetili su Malakološki muzej koji se nalazi u Franjevačkom samostanu, te je zaštićeni spomenik kulture. Cilj je bio upoznati se s bogatstvom školjki i morskih organizama te istražiti kako kulturna baština može obogatiti nastavni proces.

Učenici su bili oduševljeni vođenjem kroz Malakološki muzej, gdje su mogli vidjeti i dodirnuti različite vrste školjki i morskih organizama. Svaka školjka i morski organizam postali su dio priče o bogatstvu morskog svijeta i njegovoj važnosti za ljude i okoliš. Također su saznali više o povijesti i značenju muzeja, koji je osnovan 1963. godine i sadrži preko 3000 primjeraka iz cijelog svijeta.

Posjet Malakološkom muzeju bio je vrijedno i zanimljivo iskustvo za učenike jer su imali priliku učiti u muzeju, koji je bio više od samo izložbenog prostora. Bio je mjesto gdje se susreću kultura, znanost i umjetnost.

U drugom dijelu suradnje, u sklopu Erasmus dana, nastavnik kuharstva Paško Šuto i nastavnica Povijesti hrvatske kulturne baštine Antonija Dropulić, ostvarili su posebnu suradnju. Ova suradnja obuhvatila je pozivanje gospođe Vedrane Vela Puharić kako bi održala radionicu izrade tradicionalne torte Makarane. Ova torta ima posebno mjesto u našoj kulturnoj baštini i čak je uvrštena u registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Nastavnici i učenici trećeg razreda smjera kuhar i konobar (3. HK) su zajedno sudjelovali u ovoj zanimljivoj radionici, stvarajući ne samo ukusne delicije već i trajne uspomene. Integracija kulturne baštine u obrazovanje nije samo putovanje kroz prošlost, već i gradnja mosta prema budućnosti, gdje kultura postaje ključna komponenta znanja.