prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ i eTwinning kroz struku

Strojarska i prometna škola Varaždin, kao i ostale odgojno-obrazovne ustanove, u školskoj godini 2020./2021. prilagođavala je organizaciju nastave i provedbu svih aktivnosti epidemiološkim mjerama. Usprkos nepredvidivim okolnostima, projektni tim Erasmus+ projekta “SIPS mobility 4”, uspio je obilježiti nekoliko važnih događaja.

Najvažniji događaji kojima su se obilježili Dani Erasmusa 2020 bili su webinari pod nazivom “Erasmusom i eTwinningom rastemo” i “Erasmusom i eTwinningom napredujemo” kojima je prikazan presjek rasta i razvoja škole zahvaljujući provedenim Erasmus+ i eTwinning projektima. Tijekom webinara “Erasmusom i eTwinningom rastemo” koji je održan 16. listopada 2020. godine, profesorice Strojarske i prometne škole Verica Kopriva-Kozjak, Anita Borovec, Ksenija Perhaj, Ana Marketin-Sedlar i ravnateljica Snježana Klarić, uz predstavljanje projekata, istaknule su utjecaj projekata na razvoj i rast škole. Snimku webinara moguće je pogledati ovdje. U subotu, 17. listopada 2020. godine, održan je webinar pod nazivom “Erasmusom i eTwinningom napredujemo” tijekom kojeg su bivši učenici škole Marinela Štanjglin, Mirjana Bohnec, Mihael Pravica i Franjo Šantek, koji su sudjelovali na dosadašnjim projektima mobilnosti, predstavili svoja Erasmus+ iskustva. Osim učenika, predavač na webinaru bila je i eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar koja je pokazala kako se eTwinning projekt može uklopiti u Erasmus+ projekt mobilnosti. Snimku webinara moguće je pogledati putem sljedeće poveznice.

Od školske godine 2018./2019. Strojarska i prometna škola kontinuirano obilježava European Vocational Skills Week kako bi promovirala strukovna zanimanja i povećala njihovu atraktivnost i značaj u društvu. U tu svrhu na različite se načine organizira obilježavanje samog događaja. Kako se u vremenu od 9. do 13. studenog 2020. provodila online nastava, tako se European Vocational Skills Week 2020 obilježio online. Nastavnica strojarske skupine predmeta i eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar te školska psihologinja Maju Kućar održale su webinar na temu ”Zašto eTwinning povezati sa strukom?”. Tijekom webinara pojašnjeno je kako učenicima strukovnih zanimanja pomoći u usvajanju ishoda učenja i vještina kako bi bili što uspješniji te kako bi još više zavoljeli svoje zanimanje. Snimku webinara pogledajte na sljedećoj poveznici.

eTwinningove škole izvrsni su primjeri toga kako škole mogu imati koristi od eTwinninga. Te škole aktivno promiču vrijednosti i pedagošku praksu eTwinninga. Oznaku eTwinningove škole 2021. – 2022. u Republici Hrvatskoj ponosno nose 93 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, među kojima je i Strojarska i prometna škola. Strojarska i prometna škola prvi puta je postala eTwinning škola u školskoj godini 2019.-2020. godini, te od tada pa sve do danas, kvalitetnim timskim radom, održava status eTwinning škole. Podršku eTwinning nastavnicima škole pruža eTwinning ambasadorica i nastavnica strojarske skupine predmeta škole Ana Marketin-Sedlar koja je eTwinning projekte povezala s Erasmus+ projektima mobilnosti škole. Od 2011. godine do danas u školi je provedeno 29 eTwinning projekata koji potiču provedbu projektne nastave, promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe te suradnju u nastavi između nastavnika i učenika različitih odgojno-obrazovnih ustanova iz različitih zemalja. Mnogi provedeni eTwinning projekti dobili su nacionalnu i europsku oznaku kvalitete. Ovogodišnji Dan eTwinninga obilježen je postavom Erasmus+ i eTwinning događaja na panou koji zrcali dosadašnje provedene projekte.

Ove školske godine škola je dobitnica najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU i tako postala je jedna od 22 škole nositeljice Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Škola je kvalitetom prijave dokazala svoju izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to školskog projektnog tima koji u školi djeluje od 2014. godine. Škola je unatrag sedam godina provela šest Erasmus+ projekata, a jedan, “SIPS mobility 4”, upravo je u tijeku. U sklopu “SIPS mobility 4” projekta upravo se pripremaju dvije mobilnosti u srpnju koje će učenicima iz sektora prometa i logistike te strojarstva omogućiti stjecanje vještina u međunarodnom radnom okruženju.