prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+: II. OŠ Čakovec domaćin stručnog usavršavanja učitelja iz četiri zemlje

Od 13. do 19. ožujka 2022. godine, II. osnovna škola Čakovec bila je domaćin kratkoročnog stručnog usavršavanja nastavnog osoblja iz Grčke, Italije, Španjolske i Švedske, u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “Stories Bring Us Closer”. Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama, a postižu se pomoću svijeta priča i pripovijedanja.

U čakovečkoj je školi organiziran edukativni program, koji je započet svečanim otvorenjem, na kojem je sudionike pozdravila gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini. Izrazila je zadovoljstvo što su sve čakovečke škole aktivno uključene u EU projekte i istaknula važnost suradnje učenika s vršnjacima iz ostalih europskih zemalja, kao i mogućnosti stjecanja novih znanja i vještina za učitelje.

Ravnatelj škole Vinko Grgić istaknuo je da je ovo drugi Erasmus+ projekt školskog partnerstva, u kojem je II. osnovna škola Čakovec koordinator. Dodao je da u ovo vrijeme moramo još jače naglasiti kako narodi iz članica EU mogu živjeti zajedno u jedinstvu, miru i toleranciji.

LTTA Croatia 03 22 (71)U narednim danima sudionici su se u II. osnovnoj školi Čakovec educirali o primjeni pripovjednih kocki i karti, terapijskom učinku pripovijedanja, japanskom pripovjednom kazalištu kamišibaj, socijalnoj inkluziji kroz glazbu, integriranju likovne kulture u književnost, ulozi eTwinning škole u Erasmus+ partnerstvu i drugim temama relevantnima za projekt. Također, učitelji iz svake zemlje održali su po jedan sat nastave u nekom od razrednih odjela škole domaćina. Pod stručnim vodstvom, sudionici su obišli Čakovec, Varaždin i Gornje Međimurje, u sklopu kojeg su se upoznali s kulturnom, povijesnom i prirodnom baštinom ovog kraja: posjetili su Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu, Oldtimer muzej Šardi u Selnici i “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara”, etnografsku zbirku u Žabniku na Muri.

Ovom projektnom aktivnošću postignuti su planirani ciljevi: sudionici su razmijenili primjere dobre prakse u poučavanju jezične pismenosti, proširili su svoja praktična znanja o inovativnim praksama u poučavanju osam ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja u EU, unaprijedili svoj pristup poučavanju učenika sa smanjenim mogućnostima, proširili svoja interkulturalna znanja i unaprijedili primjenu znanja engleskog jezika u praksi. Erasmus+ projekt Stories Bring Us Closer financiran je sredstvima EU.