prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus mobilnost u Aachenu

Skupina od sedam učenika i dviju profesorica Gimnazije Lucijana Vranjanina sudjelovala je na mobilnosti u Aachenu, Njemačkoj, kao prvoj zemlji domaćina. Zajedno s Talijanima, Austrijancima i Nijemcima proveli su nezaboravan tjedan pun iskustava, obogaćen novim prijateljstvima i znanjima.

 Otisnuli su se na put prema Bruxellesu, a potom autobusom za Aachen. Domaćini, roditelji i nastavnici dočekali su ih na Glavnom kolodvoru i već pri prvom susretu imali su osjećaj kao da se poznaju već duže vrijeme. Smješteni su bili u hotelu “Zur Heide” gdje su bili smješteni i ostali sudionici, tako da su se već prve večeri upoznali i družili.

Sutradan su imali prvi predviđeni izlet pa nisu ni išli u školu. Autobusom su otišli u Bruxelles. Prvo su se prošetali gradom, isprobali lokalne delicije poput vafla i čokolade, te posjetili Europski parlament. Tamo ih je dočekao gospodin Daniel Freund, predstavnik Njemačke stranke Zelenih. Nakon održanog predavanja i odgovaranja na pitanja prisutnih, učenici iz Austrije su održali intervju. Imali su priliku obići sam Parlament i dvoranu u kojoj se donose važne odluke.

Drugi dan su posjetili školu i nakon upoznavanja i obilaska iste, lokalnim autobusom otišli u Monschau, mali slikoviti gradić. Učenici su imali priliku istražiti grad u manjim grupama kroz photo – hunt s profesionalnim aparatima koji su im bili dodijeljeni.

Treći dan su sudjelovali u radionicama šivanja, kuhanja, filma i o gorivnoj ćeliji. Poslijepodne su posjetili Aachen i poznatu Aachensku katedralu, često nazvanu i Carskom katedralom. Navečer su imali zajedničku večeru svih nastavnika i ravnatelja domaćina.

Četvrti dan prijepodne su prisustvovali nastavi Filozofije i Engleskog jezika u školi, a popodne su posjetili Bonn. Nakon razgleda grada, posjetili su Povijesni muzej Njemačke, koji prati povijest od kraja Drugog svjetskog rata do danas. Vodič im je bila mlada djevojka koja ih je provela kroz muzej na zanimljiv način, predstavljajući povijest Njemačke kroz priču i eksponate. Učenici su bili oduševljeni.

Zadnji dan su jutro proveli u školi na radionicama sličnog sadržaja kao i dva dana ranije. Popodne su posjetili Maastricht, gradić u Nizozemskoj koji ih je oduševio. Druženje učenika bilo je posebno, od početne stidljivosti do nakon službenog druženja. Došao je i zadnji dan, domaćini su ih ispratili. Bilo je i suza, ali već su se radili planovi za nove susrete. Vratili su se kako su i došli, autobusom Bruxelles – Charleroi i dalje za Zagreb. Došli su kući umorni, ali sretni i bogatiji za jedno iskustvo.