prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u Rumunjskoj

Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec od 15. do 19. svibnja boravili su u rumunjskom gradu Galati. Razlog posjete ovom gradu, koji je najveća rumunjska luka na Dunavu, bio je S.O.S. Erasmus+ projekt. Ovo je bila posljednja šesta mobilnost projekta tijekom kojeg se učenike nastojalo osnažiti vještinama potrebnim za izbjegavanje online rizika.

Domaćini iz škole ” STEFAN CEL MARE” pripremili su niz aktivnosti usmjerenih na to što je prikladno, a što neprikladno činiti u online okruženju. Na održanim radionicama prezentirane su i tiskane brošure “BE SAFE ONLINE AND YOU’LL BE FINE” (“Budi siguran online i bit ćeš dobro”) te višejezični rječnik s pojmovima vezanim uz sigurnost na internetu.

Na jednoj od radionica učenici su i pjevali o svom projektu. Naime, na glazbu skladbe “Happy”, Pharrella Williamsa, osmislili su svoje stihove vezane uz sigurnost na internetu.

Osim u prostorima nedavno renovirane škole domaćina, jedna radionica održana je na njihovom sveučilištu, a za sudionike projekta bio je organiziran i prijem u prostorima županije. Oni županijsku upravu nazivaju prefecturom, a tamo je sudionike mobilnosti ugostio čelnik Claudiu Sorin.

Erasmus+ mobilnosti prilika su i za upoznavanje lokalnih običaja i kulture, a sudionike ove mobilnosti posebno se dojmila trosatna vožnja čamcima Deltom Dunava. To je druga najveća delta u Europi i izuzetno je bogata različitim biljnim i životinjskim vrstama. Doznali su da na površini delte obitava oko 4000 različitih životinjskih vrsta i oko 1000 biljnih vrsta. Osim što su neke od njih vidjeli tijekom vožnje, puno biljnih i životinjskih vrsta Delte Dunava učenici su vidjeli u muzeju i akvariju botaničkog vrta u Galatiju. Također i u Prirodoslovnom muzeju u Bucharestu, obzirom da su domaćini pružili priliku sudionicima da posljednjeg dana mobilnosti upoznaju i glavni grad Rumunjske.

Do kraja kolovoza kad projekt završava, orehovečka škola još mora pripremiti izvještaj o aktivnostima i rezultatima ovog trećeg KA2 Erasmus+ projekta. Za sva tri provedena KA2 projekta orehovečkoj školi je iz Erasmus+ programa odobreno ukupno 93.304 eur, a ove školske godine provode drugi po redu KA1 projekt.