prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u Rumunjskoj

Članovi Erasmus+ tima Osnovne škole Sveti Petar Orehovec prošli tjedan (29. svibnja do 3. lipnja) boravili su u rumunjskom gradu Alexandria na mobilnosti nazvanoj “Otkrijmo zajedno što se krije iza vijesti”. Što se sve krije iza vijesti zajedno s pet orehovečkih učenika otkrivali su i učenici  domaćini iz škole “Mihai Eminescu” te učenici iz Skopja iz Sjeverne Makedonije i  Ćićevca u Srbiji. Svi oni sudjeluju u Erasmus+ projektu “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra” kojem je koordinator škola.

Da bi mali novinari što uspješnije savladali tajne novinarskog zanata, domaćini su organizirali i radionice i događanja koja su vodili profesionalni novinari te stručnjaci iz udruge “Spasite djecu Rumunjske”. Novinarka Exploziv News 24 portala, Cristina Boboc, vodila je radionicu na kojoj je skrenula pažnju malim novinarima na greške koje su učinili u pisanju intervjua. Naime, sudionici mobilnosti, osim vijestima bavili su se i intervjuom kao novinarskom formom te su imali priliku razgovarati s lokalnim svećenikom, policajcem i izbjeglicom iz Ukrajine. Tema razgovora bila su dječja prava, a sugovornike su intervjuirali u prekrasnom parku grada Alexandrie.

U udruzi “Spasite djecu Rumunjske” kroz igru uloga učenici su imali zadatak privući publiku na novi portal. Neki od njih bili su urednici pojedinih rubrika portala, a neki publika. Urednici su trebali osmisliti zanimljive medijske sadržaje koji će privući publiku, a ovisno o predloženom sadržaju publika je ostajala ili napuštala mjesto previđeno za publiku.

U sklopu posjeta Buchurestu, sudionici mobilnosti posjetili su DIGI 24 TV. Kroz suvremeno opremljene televizijske studije i prostore za emitiranje i uređivanje televizijskih sadržaja učenike je provela reporterka Andrea Georgescu. Reporterka Georgescu, učenicima je govorila o zahtjevnosti posla TV reportera te je izrazila nadu da će se netko od sudionika ovog Erasmus+ projekta opredijeliti za novinarsku profesiju.

Na mobilnosti u Rumunjskoj učenici su učili i o senzacionalizmu u novinarstvu, a podsjetili su se i osnovnih pravila pisanja vijesti analizirajući sadržaje nekih vijesti. Sudionici mobilnosti razgovarali su i o čitanosti vlastitih digitalnih školskih listova koje uređuju u sklopu ovog projekta. U privlačenju ciljane publike i osmišljavanju sadržaja  sigurno će im pomoći i ono što su naučili na ovoj mobilnosti. Na ovoj posljednjoj, četvrtoj, mobilnosti Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”, domaćini su za sudionike mobilnosti organizirali i niz zabavnih aktivnosti. Svima se najviše svidjela posjeta adrenalinskom parku u mjestu Comana. Između ostalog, u adrenalinskom parku uživali su i u “preletanju” jezera koristeći čelično uže ziplinea.