prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus mobilnost učenika u Ljubljani

Učenici Osnovne škole Slatine s otoka Čiova sudjelovali su na mobilnosti u sklopu Erasmus projekta “Krive su pčele” od19. do 22. svibnja 2024. godine u OŠ Nove Jarše u Ljubljani.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji je kulminirao velikim koncertom u Splitu 11. svibnja 2024., ističe osvještavanje važnosti pčela i drugih oprašivača za naš planet te je učenicima pružio nezaboravno iskustvo kroz niz edukativnih i zabavnih aktivnosti.

Erasmus mobilnost učenika šestoga razreda s ravnateljicom Željkom Ninčević i nastavnicom Kemije i Biologije Jelenom Burazin je započela 20. svibnja, na Svjetski dan pčela čime je simbolično naglašena važnost teme projekta. Tijekom nekoliko dana, učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima, uključujući otvaranje pčelinje senzorne staze u dvorištu OŠ Nove Jarše, uzbudljiv lov na blago, te posjet urbanom pčelinjaku na vrhu zgrade teleoperatera A1 u Ljubljani. Ove aktivnosti naglasile su važnost prijateljstva, očuvanja okoliša i svijesti o ulozi pčela u ekosustavu.

Učenici su razgledavali slovensku školu i razmjenjivali iskustva sa slovenskim učenicima te su sudjelovali i na nastavi kako bi usporedili i školske sustave u Hrvatskoj i Sloveniji. Tako su sudjelovali nastavi Engleskog jezika gdje su razgovarali o životinjama i potrebi očuvanja njihovih staništa. Također su sudjelovali i na satu Geografije te su učili o Sibiru gledajući dokumentarni film koji ih je uveo u taj daleki i fascinantni dio svijeta. Sudjelovali su i na kuharskim radionicama u sklopu nastave Domaćinsktva što je posebno obradovalo slatinske učenike.

Na satu Tehničke kulture slatinski učenici su s domaćinima izrađivali logo za zajednički projekt “Krive su pčele”. Ova aktivnost potaknula je kreativnost i timski rad, a humanitarna utrka, u kojoj su sudjelovali učenici Ivano Kreković i Vinka Škrobica dodatno je obogatila njihov boravak. Učenici su sudjelovali i u humanitarnoj akcija “Veselo proljeće” u organizaciji OŠ Nove Jarše kojom su se prikupljala sredstva za djecu slabijeg imovinskog stanja i za Caritas prodajom domaćih slastica i pića. Događaj je bio izrazito posjećen što samo pokazuje kako se dobro dobrim vraća.

Posljednjeg dana mobilnosti, na Međunarodni dan biološke raznolikosti, učenici su se oprostili od svojih slovenskih domaćina, ali samo nakratko. Već početkom lipnja slatinski školski zbor putuje u Sloveniju održati svečani koncert sa slovenskim prijateljima u Ljubljani. Kraj prve mobilnosti na ovaj značajan datum dodatno je naglasio važnost projekta “Krive su pčele”. Učenici su bogatiji za nova prijateljstva, iskustva i znanja te su puni dojmova napustili predivnu Ljubljanu.

Učenici i nastavnici OŠ Slatine zahvalili su svojim domaćinima iz OŠ Nove Jarše na izvanrednom gostoprimstvu i predivnim trenucima koje su zajedno proveli. Ova Erasmus mobilnost ostavila je trajan pečat na sve sudionike, potičući ih da i dalje promiču važnost očuvanja okoliša i zaštite pčela te da njeguju stečena prijateljstva. Erasmus projekt “Krive su pčele” pokazao je koliko je važno međunarodno povezivanje škola u promicanju zajedničkih ekoloških ciljeva te razvijanja raznih vještina kod učenika obiju škola.