prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ My passion – my future Projektni sastanak u Grčkoj

OŠ ''Antun Gustav Matoš'' Vinkovci je od prošle školske godine uključena u Erasmus+ projekt pod nazivom ''My passion – my future'', koji je financiran bespovratnim sredstvima EU. Škola Ceip Reino de Murcia u Španjolskoj bila je domaćin projektnog sastanka u ožujku, a škola Szkola Podstawowa nr 1 im. Armii Krajowej ugostila je u Gostyninu u Poljskoj učenike i učitelje u travnju.

Škola 37 Dimotiko Sxoleio Irakleiou Kritis iz Herakliona na Kreti bila je domaćin četvrtog projektnog sastanka na kojem su sudjelovali učenici i učitelji iz Poljske, Španjolske, Grčke i Hrvatske. Aktivnosti učenja, poučavanja i implementacije trajale su od 16. do 23. studenog 2018. godine.

Vinkovačku školu u Heraklionu predstavljali su učenici šestog razreda Elizabeta Ivančević, Marko Ištvan, Sara Marijanović i Rahella Adlešić. U pratnji učenika bili su koordinatori Ivana Grgljanić i Dario Dragun, ravnatelj škole, učitelji Josip Gašpar i Ivan Jukić te učiteljice Ksenija Jurišić i Andrea Maslov.

U okviru projektnih zadataka učenici su sudjelovali u kvizu iz geografije, za koji ih je pripremio nastavnik te u izradi rječnika povijesnih pojmova, uz prethodnu pripremu s nastavnicom iz povijesti. Jedan od zanimljivih zadataka je bio uslikati fotografije znamenitosti naše države za vrijeme godišnjih odmora. Fotografije su složene u kolaž koji smo izložili na međunarodnoj izložbi, a pripremili su ga učenici s učiteljicama iz likovne kulture i povijesti.

Učenici su sudjelovali na satima informatike, upoznali Story Bird i Robotiku, na kojoj su imali zadatak sastaviti i programirati robota. Također su upoznati s minojskom kulturom i na satima likovne kulture su imali priliku slikati na platnu (Painting like the Minoans). Učenici su posjetili Natural History Museum of Crete, u kojem su vidjeli zanimljive stvari. Sudjelovali su u tradicijskim igrama, koje su bile organizirane u natjecateljskom duhu.

Učitelji su sudjelovali na seminaru ''Istraživanje kulturne baštine kroz upotrebu Web alata u obrazovanju: ''The case of Minoan Crete''. Posjetili smo Foundation for Research and Technology of Crete i uz vodiča upoznali najnovija dostignuća tehnologije. Posjete ovom Institutu nisu česte i zahvalni smo što smo imali čast biti dio budućnosti. Edukacija učitelja je sadržavala obilazak gradova Chania i Rethymno, upoznali se s povijesnim jezgrama i lukama koje su izgrađene u vrijeme dok je tim prostorom vladala Venecija. Rethymno je poznat i kao studentski grad.

Bili smo u Gradskom poglavarstvu, gdje nas je primila zamjenica gradonačelnika i upoznala s povijesti grada. Vrlo zanimljiva tematska predstava na ''Riding Academy of Heraklion'' omogućila je djevojčicama da nauče plesati kao minojske žene, dječaci su bili oduševljeni tehnikom preskakanja bika, a svima nam je bio poslužen minojski ručak.

U etno selu Avdou smo upoznali postupak dobivanja maslinovog ulja i kroz šetnju ulicama vidjeli kako se u prošlosti živjelo na ovim prostorima. Posjetili smo Cretaquarium, gdje smo uživali u morskom svijetu Mediterana. Uz prekrasnu palaču Knossos, koja se po grčkoj mitologiji smatra prijestolnicom kralja Minosa, vratili smo se u brončano doba. Poslušali smo predavanje arheologa ''The myth of the Labyrinth'' te doznali zanimljive stvari o iskopinama i postupku čuvanja istih.

Predstavili smo drugi broj časopisa E+vijesti, koji je besplatno podijeljen učenicima i učiteljima partnerskih škola. Na završnoj večeri smo odradili zadnju planiranu aktivnost na ovoj posjeti, u kojoj smo svi jako uživali. Predstavili smo tradicijske plesove iz naših krajeva, a mi smo uz zvuke tambure dočarali Slavoniju.