prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt „Clean Environment – Clean School Climate“

Još jedan Erasmus+ projekt u kojemu kao škola partner sudjeluje Srednja škola Valpovo, a nositelj je Srednja škola iz Norveške.

Koordinatori su profesori Željko Štanfelj i Marija Jutriša uz pomoć projektnog tima škole koji broji 15-ak članova. Projekt je započeo u rujnu 2023. godine a traje do kraja kolovoza 2025. godine. Osnovni cilj projekta je rasprava o uključivom akcijskom planu temeljenom na ekološkom obrazovanju u borbi protiv klimatskih promjena. Drugi cilj je razvoj sadržaja kurikuluma na temu zaštite okoliša koji se mogu integrirati u kurikulume 10 različitih školskih predmeta. U projekt su uključeni učenici i profesori iz Rumunjske, Turske, Grčke, Italije, Austrije i Hrvatske. Iz Srednje škole Valpovo uključeni su učenici i profesori gimnazijskih smjerova.

Kroz ove dvije godine učenici i profesori će odraditi šest mobilnosti i jedno domaćinstvo. Uvodna mobilnost je bila posjeta hladnoj Norveškoj tijekom prosinca. Tamo su se upoznali s norveškim modelom obrazovanja i primijetili brojne razlike ali i neke sličnosti u odnosu na hrvatski model. Zatim su uslijedile mobilnosti u Grčku i Austriju. Učenici i profesori su bili očarani ljepotama Atene posjetivši Akropolu, hramove, muzeje. Beč su doživjeli iz jedne sasvim druge i dosad neviđene perspektive posjetivši zgradu UN-a, muzej Belvedere, koncert klasične glazbe. Na svakoj mobilnosti učenici su odrađivali pojedine zadatke koji su bili povezani uz smanjivanje štetnog utjecaja čovjeka na klimatske promjene. Tako su u Austriji izrađivali građevine od recikliranog papira. U Grčkoj su izrađivali nakit od recikliranih metala i plastike.

Sudjelovanjem u ovom Erasmus+ projektu učenici i profesori su znatno obogatili svoja znanja te se podigla svijest o utjecaju čovjeka na klimatske promjene.