prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt koji potiče medijsku pismenost i aktivno građanstvo

Učenici i nastavnici Srednje škole Donji Miholjac nastavili su s aktivnostima u sklopu Erasmus+ akreditacije i provedbe prvog projekta.

Od 21. do 26. travnja 2024. godine, 14 učenika zajedno s nastavnicama Kristinom Kaučić i Sandrom Matković boravilo u rumunjskom gradu Tulcea. Domaćin je bila rumunjska škola Colegiul Național Spiru Haret. Tema ove mobilnosti bila je “Medijska pismenost u eri umjetne inteligencije”. Radionicama i terenskoj nastavi pridružili su se i učenici iz partnerskih škola Posion Lukio iz daleke finske Laponije, te škola iz turske Antalije.

Program posjete bio je izuzetno bogat i obuhvatio je različite aspekte obrazovanja i kulture. Učenici su sudjelovali u terenskoj nastavi na Delty Dunava, istražujući jedinstveno područje i obogaćujući svoje znanje o geografiji i kulturnom naslijeđu. Također su sudjelovali u game-based aktivnostima te radionicama o medijskoj pismenosti. Poseban naglasak stavljen je na debatni klub i program “Škola ambasador Europskog parlamenta”, gdje su učenici raspravljali o europskim vrijednostima, građanskom odgoju te o tome kako potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u oblikovanju europskih politika koje se tiču mladih. Dodana vrijednost ovih aktivnosti je bilo vršnjačko poučavanje.

Učenici su također imali priliku posjetiti impresivnu tvrđavu Enisala tijekom njihovog boravka u rumunjskom gradu Tulcea. Tvrđava Enisala, poznata i kao “cetatea Enisala”, smještena je na brežuljku s prekrasnim pogledom na okolne krajolike i more. Ova srednjovjekovna tvrđava datira iz 13. stoljeća te je bila važna vojna postaja koja je štitila ovu regiju. Učenici su imali priliku istražiti utvrdu, upoznati se s njezinom poviješću te uživati u panoramskom pogledu s njezinih zidina. Tijekom posjeta, iako je vrijeme bilo vjetrovito, učenici su iskoristili priliku i puštali zmajeve u blizini tvrđave Enisala. Puštanje zmajeva bila je zabavna aktivnost koja je dodatno obogatila njihovo iskustvo i omogućila im da uživaju u prekrasnom krajoliku. Ovo iskustvo posjeta tvrđavi Enisala pridonijelo je cjelokupnom doživljaju učenika tijekom Erasmus+ projekta, omogućujući im da se povežu s poviješću i kulturom Rumunjske na jedinstven način. Takvi trenuci obogaćuju školska putovanja i ostavljaju trajne uspomene na učenike koji su sudjelovali u ovoj nezaboravnoj avanturi.

U četvrtak, 25. travnja, nakon dodjele potvrda o sudjelovanju svi su sudionici krenuli na put prema glavnom gradu Bukureštu. Na putu prema krajnjem odredištu zastali su u crnomorskom gradu Constanti. U ovom su gradu posjetili znamenitosti iz rimskog razdoblja. Učenici su saznali više o Ovidiju, poznatom rimskom pjesniku koji je svoje posljednje godine proveo upravo u toj regiji. Ovaj kulturni dodatak bio je prilika za povezivanje povijesti i književnosti.

Posljednjeg dana mobilnosti učenici su posjetili zgradu Parlamenta u Bukureštu. Zgrada rumunjskog parlamenta je poznata kao druga najveća administrativna zgrada na svijetu, odmah iza Pentagona. Ova impozantna građevina simbolizira politički i kulturni identitet Rumunjske te je pružila učenicima uvid u važnost političkih institucija i procesa. U samom je parlamentu održan i sat povijesti i politike i gospodarstva.

Učenici su sa sobom ponijeli nezaboravna iskustva iz susreta s kulturama drugih zemalja. Ovo putovanje sigurno će obilježiti njihovu školsku godinu i potaknuti ih na daljnje sudjelovanje u sličnim projektima koji promiču razumijevanje i aktivno građanstvo među mladima.